Patiëntenstop

Minder euthanasieverzoeken tijdens coronacrisis: 'Ontzettend pijnlijk'

09 april 2021 05:16 Aangepast: 09 april 2021 07:39
Archiefbeeld Beeld © ANP

Jarenlang steeg het aantal euthanasieverzoeken gestaag, maar vorig jaar daalde het ineens. De reden? Het Expertisecentrum Euthanasie kon door de coronacrisis tijdelijk geen patiënten zien. "Dat is ontzettend pijnlijk."

Dat schrijft het Expertisecentrum Euthanasie, eerder bekend als de Levenseindekliniek, in hun jaarverslag. Vorig jaar meldden zich 2901 mensen aan voor euthanasie. Dat zijn er ruim 200 minder dan in 2019.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies: 'Sta euthanasie op wilsonbekwame, demente patiënt toe'

Het gebeurde in het bestaan van de kliniek nog niet eerder dat het aantal aanvragen daalde. Dat er nu minder patiënten waren komt volgens bestuurder Sonja Kersten niet omdat er minder vraag is naar euthanasie.

Beschermende middelen

De kliniek kon vorig jaar tussen maart en mei geen patiënten zien, omdat het niet over beschermende middelen beschikte. Er werd een patiëntenstop ingelast. Dat is erg pijnlijk, vindt Kersten. "Dit zijn mensen die ondraaglijk lijden en nergens anders kunnen aankloppen."

Hoe werkt euthanasie en wat zijn de misverstanden? In deze video leggen we het uit: 

Er bestaan in binnen- en buitenland nogal wat misverstanden over de manier waarop euthanasie in Nederland geregeld is. Wat mag er wel? Wat mag er niet?

Net als bij verpleeghuizen en in de thuiszorg, had het ministerie van Volksgezondheid ook voor het Expertisecentrum Euthanasie vorig jaar niet voldoende mondkapjes beschikbaar.

"We wilden niet een bron van verspreiding worden onder de meest kwetsbare mensen", vertelt de bestuurder. Daar komt nog bij dat veel medewerkers zelf ook op leeftijd zijn.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

899 keer euthanasie

Uit de jaarcijfers blijkt overigens dat het aantal keer dat er euthanasie verleend werd, vergelijkbaar is met het jaar daarvoor. In 2020 gaat het om 899 patiënten, één meer dan in 2019.

Ongeveer 30 procent van alle verzoeken eindigt ook daadwerkelijk met euthanasie. Dit percentage was in de afgelopen jaren vrij stabiel. De overige 70 procent trekt zich terug of voldoet niet aan alle voorwaarden van de euthanasiewet.

Zes zorgvuldigheidseisen

Om in aanmerking te komen voor een behandeling of een plek op de wachtlijst, is de euthanasiewet opgesteld met 6 zorgvuldigheidseisen

  1. Vrijwillig en goed over nagedacht;
  2. Uitzichtloos en ondraaglijk lijden;
  3. Informeren over de situatie en de vooruitzichten;
  4. Geen redelijke andere oplossing;
  5. Raadplegen onafhankelijke arts;
  6. Medisch zorgvuldige uitvoering.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Els heeft al 40 jaar pijn: 'Ik hoef geen medicijnen die me beter maken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore