Kost veel geld

Testen voor toegang begint: Keukenhof opent (maar niet zonder zorgen)

09 april 2021 04:20 Aangepast: 09 april 2021 14:16
Dagjesmensen genieten op eerste paasdag van de kleurige bloemen in de Keukenhof. Beeld © ANP

Vandaag openen de Keukenhof en meer dan twintig andere monumenten de deuren voor bezoekers die een negatieve coronatest kunnen tonen. Goed idee? De overheid kondigde de proefevenementen groots aan. Maar er is ook felle kritiek, zoals op het prijskaartje van 700 miljoen euro.

Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met locaties en activiteiten waar mensen welkom zijn als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen. Daarop staan onder meer voorstellingen in theaters, diverse musea en monumenten vermeld die meedoen aan de test. Vandaag begint de pilot officieel. 

Gratis sneltest

Bezoekers moeten voordat ze een van de locaties op de lijst bezoeken een sneltest laten doen bij een teststraat van de Stichting Open Nederland. Met een negatief testresultaat kunnen ze vervolgens naar binnen. De test is gratis en wordt betaald door de overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met negatieve test weer toegang tot honderden locaties: zo werkt het

Daar is felle kritiek op. Er hangt namelijk een flink prijskaartje aan de pilot. Gisteren onthulde de Volkskrant dat de overheid er 700 miljoen euro voor uittrekt. "Iedereen is het thuiszitten spuugzat", legde oud-generaal Tom Middendorp van de organiserende stichting aan de krant uit. "De sociale nood is hoog, dat is ook wat waard."

Correspondent Olaf Koens begrijpt daar weinig van. "Voor dat bedrag kun je heel Nederland met Pfizer vaccineren", schrijft hij op Twitter. "Of je gaat squashen met sneltesten."

Daarnaast zijn er bij een aantal van de deelnemende monumenten zorgen: niet iedereen is er klaar voor. Zo ondervond parkmanager Rob Rambags van Kasteeltuinen Arcen 'problemen die lastig te tackelen' waren, zoals het testen van het personeel. Om die reden gaan de kasteeltuinen pas zaterdag open.

Aanmelden bij organisator

Mensen die mee willen doen, kunnen zich aanmelden bij de organisator van het evenement of de activiteit. Vandaag zijn er 5000 bezoekers welkom bij De Keukenhof. Vanochtend waren er nog kaarten te krijgen.

Bij andere monumenten gelden ook maximumaantallen bezoekers. Daarnaast zijn alle locaties slechts voor beperkte tijd geopend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keukenhof en Artis open, wel met een toegangstest

"We willen de toegangstesten goed uitproberen voor we er echt mee aan de slag gaan in mei", vertelde minister De Jonge van Volksgezondheid. "Dan gaat het in het echt van start. In april zijn het nog pilots."

Coronaregels

De coronaregels zijn ook bij de pilots gewoon van kracht. Zo geldt de avondklok en moet je je houden aan de basisregels zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden en je laten testen bij klachten.

Bekijk ook: met 1300 mensen op een dancefeest

1300 'proefkonijnen' konden in maart eindelijk weer dansen, feesten en drinken in de Ziggo Dome in Amsterdam. Ondanks de verschillende soorten regels, zoals het dragen van een mondkapje, konden de feestgangers hun geluk niet op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore