'Vertrouwen herstellen'

Rotterdamse agenten overgeplaatst om racistische appjes

08 april 2021 20:13 Aangepast: 08 april 2021 20:21
Archieffoto Beeld © ANP

De Rotterdamse agenten die in een omstreden appgroep racistische berichtjes deelden met collega’s zijn weg bij het basisteam Delfshaven. De politie is met hen in gesprek voor een 'passende plek' ergens anders.

De politie meldt dat 'het draagvlak voor deze collega’s dusdanig is afgenomen dat vorige week met hen het gesprek is aangegaan over de mogelijkheid van een verplaatsing'. Het is beter als ze aan de slag gaan in een team buiten het district, zegt de politie: dan kan de rust terugkeren in het team en het vertrouwen met de buurt worden hersteld.

'Jan Smit-appgroep'

De vijf agenten kregen eerder een schriftelijke berisping naar aanleiding van de berichtjes in de appgroep, die ook wel de 'Jan Smit-appgroep' werd genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar zwaardere straffen bij racistisch gedrag agenten

Ook in de gemeenteraad van Rotterdam waren de appjes vandaag onderwerp van gesprek. Een onafhankelijke commissie stelt dat de agenten werken in een wijk met veel armoede en migranten en dat dit cynisch kan maken. Dat zou dan tot uiting kunnen komen in racistische uitspraken. Het is volgens de commissie geen rechtvaardiging voor de appjes, wel een verklaring.

Tweede kans of ontslag?

Onlangs bracht NRC Handelsblad naar buiten dat in de appgroep ook discriminerende opmerkingen zijn gemaakt na de moord op de 16-jarige Rotterdamse scholiere Hümeyra. De Rotterdamse raad reageerde toen met afschuw op deze onthullingen en verschillende partijen uitten hun zorgen over de cultuur binnen de politie.

Over de straf van de agenten is de raad verdeeld. Zo zijn DENK en Nida van mening dat de betrokken agenten alsnog moeten worden ontslagen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat de agenten, die hun excuses hebben aangeboden, een tweede kans verdienen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek naar zwaardere straffen bij racistisch gedrag agenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore