'Uitzonderlijke situatie'

Vier jaar cel voor in coma trappen sekswerker Amsterdam

08 april 2021 18:18 Aangepast: 08 april 2021 18:22
Een deel van de Wallen in Amsterdam. Beeld © ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft de 26-jarige Kees M. uit Volendam veroordeeld tot vier jaar cel, wegens de zeer zware mishandeling van een raamprostituee in Amsterdam. De vrouw werd op 1 maart vorig jaar ernstig gewond en bewusteloos gevonden in haar woning op de Wallen in de hoofdstad. Ze ligt nog steeds in coma. Herstel is uitgesloten en ze zal naar verwachting komen te overlijden.

M. bezocht de Roemeense vrouw in de vroege ochtend. Omdat de sluitingstijd daarvan naderde, nam ze hem mee naar huis. M. had gedronken en cocaïne gesnoven. Hij betaalde in totaal ruim 1200 euro aan de vrouw, via een mobiel pinapparaat. Daarover communiceerde zij via WhatsApp met haar echtgenoot in Roemenië.

112 gebeld

Aan het begin van de middag belde M. 112 en verzond daarna een paar appjes naar een vriend, waarin hij onder meer schreef dat hij 'een hoer naar de tyfus' had getrapt. In de uren daarna kon de politie hem in haar woning traceren. Het slachtoffer lag naakt in een plas bloed en was onder meer aan haar hoofd zeer ernstig gewond. De man werd ter plaatse gearresteerd.

Volgens de rechtbank heeft M. zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. De rechter wijst er in het vonnis op dat hij het alarmnummer heeft gebeld om zichzelf aan te geven, niet om een ambulance voor de vrouw te laten komen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sekswerker al jaar in coma na zware mishandeling: 8 jaar cel geëist

Dat hij niet heeft geweten wat hij deed toen hij het extreme geweld toepaste, bestrijdt de rechtbank. Onder meer de appjes naar de vriend spreken die bewering tegen. Ook tegen de 112-centralist heeft hij gezegd dat hij had geschopt en geslagen.

Uitzonderlijke situatie

In het vonnis onderkent de rechtbank de uitzonderlijke situatie waarin M. was terechtgekomen. Hij was volgens de rechtbank bang dat hij gechanteerd zou worden en dat de vrouw hem al dan niet met anderen iets zou aandoen. Hij voelde zich bedreigd. 

De man is zwakbegaafd en lijdt onder meer aan een depressieve stoornis. Volgens de rechtbank is hij daardoor licht verminderd toerekeningsvatbaar. Dat gegeven en de bijzondere omstandigheden zijn voor de rechtbank redenen lager te straffen dan de door het Openbaar Ministerie geëiste acht jaar.

De rechtbank bepaalde ook dat hij 130.000 euro schadevergoeding moet betalen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore