Strijd tegen tegels

Je tuin betegelen? Schrik dan niet als hij zomaar online verschijnt

09 april 2021 06:31 Aangepast: 10 april 2021 10:18
Beeld © Twitteraccount Onderhoudsarmoe

Tuinen waarin gras, bloemen en bomen plaatsmaken voor... tegels, tegels en nog eens tegels. Piet verzamelt ze allemaal op een Twitteraccount en zijn inmiddels meer dan 15.000 volgers smullen ervan. "Het doet bijna letterlijk pijn aan je ogen."

Groene tuinen zorgen ervoor dat regenwater makkelijker de bodem inzakt, leveren schaduw op en vergroten de biodiversiteit. Niet gek dus dat gemeenten er alles aan doen om inwoners ervan te overtuigen hun tuinen zo min mogelijk te betegelen. Maar als je het twitteraccount Onderhoudsarmoe volgt, lijkt die boodschap niet bij iedereen doorgedrongen. 

'Je kunt op veel manieren iets zeggen over het klimaat'

Daar is te zien hoe bloeiende perkjes en blakende grasmatten worden ingeruild voor tegels, grind en betonnen bloembakken. "Je kunt op heel veel manieren iets zeggen over het klimaat", zegt Piet, die anoniem wil blijven om de 'mystiek rond zijn twitteraccount te bewaren'. "Ik denk dat humor goed werkt. Als mensen zien dat anderen om een onderhoudsarme tuin lachen of het belachelijk maken, zorgt dat er misschien voor dat ze het zelf niet gaan doen."

Het begon allemaal op vakantie in Brabant vorig jaar. Tijdens een wandelingetje door de buurt stuitte Piet, zelf overigens niet in het bezit van een tuin, op allemaal betegelde tuinen met stenen ornamenten zoals beeldjes van honden erin.

Zoeken op Google Maps

Piet: "Ik vond het grappig en ging op GoogleMaps kijken of ik nog meer van zulke tuinen kon vinden. Je kunt daar ook snapshots uit het verleden zien en ging ik kijken hoe die tuinen er eerst uitzagen. En verrek, vroeger waren ze gewoon groen, lag er gras en stonden er bomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mijn huis is niet veilig bij een extreme regenbui, wat nu?

Heggen veranderden soms in houten schuttingen en later in stenen, grasmatten werden tegels of kunstgras en bloemen en planten maakten plaats voor beeldjes en potten. Een trend dus, maar niet per se een positieve. "Je kunt je afvragen of dit een trend is die gewenst is gezien de uitdagingen waar we op onze planeet voor staan." Hij plaatste de eerste foto’s van de betegelde tuinen op Twitter en kreeg al gauw retweets en flink veel volgers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zo creëer je een onderhoudsarme tuin die toch groen is

In het begin zocht hij zelf nog veel via Google Maps, tegenwoordig stromen de tips binnen in zijn inbox. Dat is niet alleen maar leuk. "Het stompt ook af. Net als een traumachirurg die de eerste patiënt met een been eraf heftig vindt, maar na de 100ste keer niet meer hoeft bij te komen. Maar wat ik wel echt erg vind, zijn bomen die verdwijnen. En die tuin in Rotterdam die helemaal is leeggetrokken en volgelegd met helwitte tegels... dat doet bijna letterlijk pijn aan je ogen."

 

Ook villa's

Piet benadrukt dat het echt niet alleen mensen zijn met weinig geld die hun tuin volleggen met tegels. "Er zijn ook mensen die de tuin rondom hun kapitale villa’s laten verstenen. Je legt eenmalig stenen neer en je bent ervan af. Dat klinkt aantrekkelijk, als je verder geen smaak hebt", zegt hij lachend.

"Ik kan natuurlijk niet in hun hoofd kijken, maar volgens mij denken die mensen: dit is onderhoudsarm, het kost me eenmalig een investering en dan ben ik ervan af. En ze vinden het mooi en clean. Het is net als schaamhaar, dat is ook uit sinds de jaren 70." 

'Nooit meer snoeien, ook wel begrijpelijk'

Af en toe betrapt hij zichzelf zelfs op begrip voor de tegeltuinierders. "Je hoeft nooit meer te maaien en nooit meer te snoeien. Ergens is het dus ook wel begrijpelijk dat mensen dit doen."

Hoewel de foto’s op zijn account veel afschuw oproepen, is twitteren alleen waarschijnlijk niet genoeg om mensen te overtuigen hun tuin niet te betegelen. "Geef mensen een vergroeningsbonus of stel een tegeltaks in. Ze gaan hier namelijk niet uit zichzelf mee aan de slag. Ze verzinnen altijd wel smoesjes, zoals: als ik het niet doe, doet de buurman het wel."

Soms krijgt Piet reacties van tuineigenaren die hun tegels terugzien op zijn account. "Een man was er trots op en zei: ik hoef niet meer te maaien, mooi toch? Mensen willen dit zelf en het is niet mijn bedoeling om ze te 'shamen'. Ik wil dat er gelachen wordt om de tuin en niet om de mensen. Obesitas is een groot probleem, maar je gaat ook niet lachen om dikke mensen. Je kunt beter de McDonald’s of de overheid belachelijk maken. Dus gemeentes pak ik aan, maar Henk & Ingrid met een stenen Franse bulldog in hun tuin niet. Als ze dat nou mooi vinden..."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore