Ga naar de inhoud
Dode zeedieren

Een storm met gevolgen: honderden dode zeedieren aangespoeld

Dode zeedieren op het strand in Den Haag

Een treurig gezicht op een Haags strand. Er zijn na de flinke storm van dinsdag heel veel dode zeedieren aangespoeld. Tussen vele scheermessen liggen onder meer ook vissen en zeesterren.

Een stormachtige wind uit het noorden zorgde maandag en dinsdag voor hoge golven en dat zorgde voor overlast langs de kust. In Castricum gingen zelfs strandhuisjes en een paviljoen de lucht in. 

Dieren van de bodem van de zee

Nu blijkt dat veel verschillende soorten zeedieren ook kind van de rekening zijn geworden. Al is dit niet ongewoon. "Zeedieren zoals deze spoelen wel vaker aan na zo’n heftige storm zoals we die dinsdag hebben gehad", vertelt ecoloog Serena Rivero van Stichting de Noordzee. "Deze dieren komen van de bodem van de zee. Ze graven zich daar in, dat is hun leefgebied eigenlijk. Als de bodem dan wordt omgeploegd door zo’n storm, dan kunnen ze aanspoelen."

Volgens Serena is het niet erg dat dit nu gebeurt. Het hoort allemaal bij het ecosysteem. "Je ziet dat zulke grote groepen vissen die aanspoelen vaak een feestmaal voor vogels zijn."

Het kan overigens ook gebeuren dat er vissen en zeedieren aanspoelen waar wel wat mis mee is. Bruinvissen spoelen bijvoorbeeld vaak aan als ze ziek zijn. En zeepaardjes kunnen af en toe moeite hebben om tegen de stroom in te zwemmen en daardoor aanspoelen.

Strandhuisjes
Lees ook:
Strandhuisjes en paviljoen deels weggespoeld door hoge golven: 'Het is een chaos'
Bron: RTL Nieuws