'Te groot risico'

Deskundigen en ziekenhuizen hebben twijfels bij versoepelingen

08 april 2021 14:17 Aangepast: 08 april 2021 17:10
Archieffoto. Beeld © ANP

De terrassen gaan mogelijk weer open en er komen steeds meer proefevenementen bij. Kan dat allemaal, die versoepelingen? Het is maar aan welke deskundige je het vraagt. OMT-lid Marc Bonten is huiverig: "We nemen een te groot risico."

Nederland snakt naar wat meer openheid. Een half miljoen Nederlanders bezochten de website om mee te doen aan een proefevenement in Utrecht, waar vijf cafés tijdelijk open mogen. Er is plek voor 3000 mensen, die een negatieve test moeten kunnen laten zien.

Volgens Haagse bronnen heeft het kabinet over twee weken versoepelingen in petto. Mogelijk horen we wanneer de terrassen weer open gaan – een wens van veel burgemeesters.

'Ziekenhuizen op omvallen'

Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten heeft grote twijfels. Bonten noemde het op Radio 1 'opvallend' dat meerdere versoepelingen worden voorgesteld 'terwijl de ziekenhuizen op omvallen staan'.

Marc Bonten. Marc Bonten.

Het nemen van maatregelen om de epidemie in te dammen ging in grote stappen, zegt Bonten tegen RTL Nieuws. "In de opschaling van maatregelen is het soms snel gegaan, want je wil snel effect zien van je maatregelen, maar de afschaling doe je het algemeen in kleine stapjes."

De versoepelingen die nu genoemd worden, dat zijn volgens de arts grote stappen. Te grote stappen wat hem betreft. "We nemen een te groot risico. Het is een wankel evenwicht. De R-waarde is pas net rond de 1, maar er is nog een toename in ziekenhuisopnames en ic-opnames. We hebben 100.000 besmettelijke mensen per dag. Dat is geen riante positie. Die ruimte zit er niet in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plan kabinet: eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs

Het Outbreak Management Team (OMT) gaat de plannen voor versoepelingen bestuderen en daar advies over uitbrengen. Pas daarna neemt het kabinet een definitief besluit.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is verbaasd over de versoepelingen. De koepelorganisatie zegt tegen de NOS niet te snappen dat deze versoepelingen eraan komen, terwijl het aantal patiënten in de ziekenhuizen en op de IC's blijft toenemen.

Kuipers is positiever

Andere prominenten uit de zorg hebben zich positiever uitgelaten over de proefevenementen en de mogelijke openstelling van terrassen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei dinsdag dat het heropenen van terrassen 'verstandig beleid' is als dat leidt tot een betere naleving van de coronamaatregelen, zoals burgemeesters van de grote steden hebben gezegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeesters grote steden steunen Halsema in roep om openen terrassen

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers gaf aan dat hij proefevenementen goed vindt, mits die niet leiden tot verhoogde coronarisico's. "En alle maatregelen moeten worden gehandhaafd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore