'Extreem geweld'

Man (37) vast voor beramen terreuraanslag op priklocatie Den Helder

08 april 2021 12:43 Aangepast: 08 april 2021 13:02
De priklocatie in Den Helder. Beeld © Google Streetview

Een 37-jarige man uit Den Helder is in maart opgepakt omdat hij een aanslag zou hebben willen plegen op een coronapriklocatie. Volgens het Openbaar Ministerie wordt de man verdacht van 'een misdrijf met terroristisch oogmerk'.

Beoogd doelwit was het voormalige gemeentehuis van Den Helder, dat momenteel voor het geven van vaccinaties wordt gebruikt. De man zou een explosie hebben willen veroorzaken met een vuurwerkbom. 

De verdachte is al op 18 maart aangehouden, maar het OM heeft dit vandaag naar buiten gebracht. Hij is vervolgens voorgeleid aan de rechter-commissaris en de raadkamer van de rechtbank in Alkmaar. Die heeft bepaald dat hij de komende drie maanden vast blijft zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

GGD schrapt prikafspraken AstraZeneca, nieuwe afspraken 60-plus

Volgens de politie en het OM had de man de bedoeling 'met extreem geweld de bevolking ernstige vrees aan te jagen'. Hij zou met zijn daad 'economische en sociale structuren van het land ontwrichten'.

In een toelichting schrijft het OM: "Hierdoor is ook de volksgezondheid in het geding: hoe minder mensen kunnen worden gevaccineerd hoe meer slachtoffers het virus zal maken."

Bekijk ook: Explosie bij teststraat Bovenkarspel

Begin vorige maand ging er een explosie af bij een teststraat in Bovenkarspel.

Eerder werden op andere plaatsen in het land al coronatestlocaties van de GGD doelwit van geweld. Bij een teststraat in Bovenkarspel is begin maart een explosief afgegaan. Eind januari werd in Urk tijdens rellen een teststraat van de GGD in brand gestoken.

In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met brandbaar materiaal eraan gevonden. Daarop kregen de teststraten in het Gooi 24 uur per dag beveiliging. Afgelopen najaar werd een testlocatie in Breda doelwit van vernielingen en bekladdingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore