Eemslift Hendrika

Operatie geslaagd, stuurloos Nederlands schip weggesleept uit woeste zee bij Noorwegen

08 april 2021 10:00 Aangepast: 08 april 2021 10:26
Het Noorse schip Normand Drott maakt sleeplijnen vast aan het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika, Beeld © AFP

Het is gelukt om het Nederlandse vrachtschip voor de kust van Noorwegen weg te slepen. Vier werknemers van Boskalis gingen gisteren aan boord van de Eemslift Hendrika en wisten het met een sleeplijn te koppelen aan de zware sleepboot Normand Drott.

De vier landden per helikopter op het schip. Een spannende operatie, vertelde Boskalis-directeur Peter Berdowski bij Radio 1 vanmorgen. "Je moet je voorstellen: die mensen moeten dan in het donker over zo'n glibberig dek dat hellingen van 40 graden maakt. Vanaf de sleper moeten ze de draad zien op te pikken en het vrachtschip zien aan te lijnen."

Inmiddels is het schip weggetrokken van volle zee en wordt het afgemeerd.

Golven van zeven meter

Het schip raakte eerder deze week in moeilijkheden door een schuivende lading en maakte daardoor slagzij in een onstuimige zee met metershoge golven. De bemanning werd van boord gehaald met een helikopter.

De omstandigheden waren heftig. "Zeker toen de crew moest worden geëvacueerd, zag je golven van wel zeven meter hoog", aldus Berdowski. De Noorse reddingsdiensten filmden de spectaculaire evacuatie: 

De operatie lijkt geslaagd. "Er is niks gebeurd en de crew is gezond gebleven."

In het donker

Volgens de directeur waren de Noren aanvankelijk 'een stuk huiveriger' dan zijn collega's. "Dat leidde ertoe dat we gisteren eerst heel lang hebben gediscussieerd, om de Noren ervan te overtuigen dat onze mensen echt aan boord konden." De operatie moest daardoor in het donker worden uitgevoerd.

De bergers hopen vandaag een fjord binnen te mogen varen. Daar wordt het schip gestabiliseerd. "Daarna afmeren en dan zit de klus er weer op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore