Ga naar de inhoud
Zeldzame trombose

Vaccineren van 60-minners met AstraZeneca voorlopig niet hervat

Beeld © ANP

Het inenten van mensen jonger dan 60 met het vaccin van AstraZeneca wordt voorlopig niet hervat. Dat zegt minister Hugo de Jonge na advies van de Gezondheidsraad. Zij adviseren mensen onder de 60 een ander vaccin te geven.

In Nederland worden AstraZeneca-vaccins ingezet voor mensen tussen de 60 en 64 jaar en tot vorige week ook voor zorgmedewerkers, mensen met ernstig overgewicht en mensen met een verstandelijke of psychische beperking. Mensen die al een eerste prik met AstraZeneca hadden gehad, kunnen wel gewoon hun tweede prik halen.

EU-lidstaten bepalen eigen koers

Europese ministers van Volksgezondheid werden het in een top niet eens over een gezamenlijk vaccinatiebeleid. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA concludeerde dat het waarschijnlijk gaat om een zeldzame bijwerking van het vaccin, maar vindt ook dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen. EU-lidstaten moeten zelf hun koers bepalen.

Duitsland, Italië en Spanje vaccineren alleen nog 60-plussers met AstraZeneca. België geeft het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut alleen aan burgers boven de 55 jaar. Het Verenigd Koninkrijk wil mensen onder de 30 een alternatief bieden voor AstraZeneca.

EMA:
Lees ook:
EMA: mogelijk verband AstraZeneca en trombose, maar voordelen vaccin wegen zwaarder

Wat is trombose?

Eén op de vier mensen in Nederland overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen van trombose. Dat zijn heftige cijfers, maar hier worden ook de mensen meegerekend die overlijden aan een hartinfarct of herseninfarct. Er sterven minder mensen na een trombosebeen of longembolie, en dát is het type trombose waarvan meldingen zijn gemaakt na het vaccineren.

Als je trombose op tijd ontdekt, kun je het prima behandelen met pillen en injecties. 

De combinatie waar demissionair minister Hugo de Jonge in maart en afgelopen week over sprak, dus trombose én een verlaagd aantal bloedplaatjes, is zeldzamer, maar ook dodelijker, zei Saskia Middeldorp toen. Ze is internist en hoogleraar interne geneeskunde aan het Radboudumc met trombose als specialisatie.

"Het is een ernstig ziektebeeld, dat men daarvan schrikt, begrijp ik heel goed." Maar Middeldorp gaf ook aan: er is nog niet genoeg bewijs dat het vaccin ook écht trombose veroorzaakt. "Er kan ook sprake van toeval zijn."

Trombose-experts begrijpen weinig van de AstraZeneca-prikstop die coronaminister Hugo de Jonge afgelopen week aankondigde. "Het besluit om te stoppen kwam als donderslag bij heldere hemel", vertelde trombose-expert Saskia Middeldorp van het Radboudumc maandagavond bij Beau. 

Bekijk het hele gesprek hier:

'Trombose-experts niet geraadpleegd over AstraZeneca'

04:29
"Ik snap het besluit om te stoppen absoluut niet", zegt internist Saskia Middeldorp. En zij is niet de enige trombose-expert die dat vindt.
Trombose-expert
Lees ook:
Trombose-expert over AstraZeneca-prikstop: 'Onbegrijpelijk besluit'