Mensen die aan het treinspoor werken in Nederland worden al zeker tien jaar lang blootgesteld aan te hoge concentraties kankerverwekkend kwartsstof. Dat meldt Zembla.
Het tv-programma baseert zich op vertrouwelijke onderzoeksrapporten die in opdracht van ProRail en de spooraannemers zijn gemaakt.
Kwartsstof kan vrijkomen tijdens werkzaamheden met spoorballast, dat zijn de stenen die op het spoor liggen.
Overtreden de wet
ProRail zou al meermaals in rapporten geadviseerd zijn om de stenen te vervangen door kwartsstofvrije stenen of door stenen met minder kwartsstof, maar zou dit advies niet hebben opgevolgd. Daarmee overtreden ze volgens de rapporten en deskundigen al jarenlang de wet en voldoen ze niet aan de zorgplicht.

Het risico zit in zogenaamd respirabel kwartsstof. Deze zwevende stof dringt door tot in de terminale bronchiën en in de longblaasjes.
Experts noemen respirabel kwarts een sluipmoordenaar omdat mensen jaren na blootstelling ernstige longziektes of zelfs longkanker kunnen krijgen.
Prorail: stofmaskers verplicht
ProRail heeft bij spoorwerkers opnieuw onder de aandacht gebracht dat ze tijdens hun werk stofmaskers moeten dragen. Dat zegt het spoorbedrijf in een reactie op een uitzending van Zembla.
Een woordvoerder van ProRail-woordvoerder zegt dat het bedrijf na vragen van Zembla heeft geconstateerd dat de regelgeving rond het dragen van stofmaskers niet altijd wordt nageleefd. "Dat moet echt beter. Wij en de spooraannemers hebben dat opnieuw onder de aandacht gebracht bij de spoorwerkers en we blijven dat doen."
Volgens ProRail lopen de spoorwerkers geen gezondheidsrisico als ze zich houden aan opgestelde regels, zoals het dragen van een stofmasker als de werkzaamheden dat voorschrijven. ProRail gaat ook proberen om de stenen op afstand te lossen, zodat minder spoorwerkers blootstelling riskeren.
Inspecteur-generaal Marc Kuipers van de Inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, zegt in de uitzending van Zembla dat er een onderzoek komt naar de kwestie.
"Laat ik het heel duidelijk maken: wat wij nu krijgen aan signaal op basis van deze rapporten is voor ons reden om zelf onderzoek te gaan doen. Voor ons is het van belang dat wij vooral kijken naar collega’s die er nu werken en die er morgen werken. Daar moeten we ons nu op focussen", aldus Kuipers.