'Terug' naar Armenië

Kamer wil opheldering over uitzetting Jacob (13) en zijn moeder

07 april 2021 21:09
Deze foto van Jacob (links) met zijn vrienden Hente en Quinn werd vorige week veel gedeeld op social media. Beeld © Privéfoto

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil opheldering van Ankie Broekers-Knol, de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, over de voorgenomen uitzetting van de dertienjarige Jacob en zijn moeder Tina uit Syrië.

De verschillende partijen willen dat moeder en kind in Nederland kunnen blijven. De SP, de PvdA, GroenLinks, CDA en de ChristenUnie vragen de staatssecretaris om zich daarvoor in te spannen. D66 gaat niet zo ver, maar vraagt wel om opheldering. 

'Onrechtvaardig'

De partijen vinden een uitzetting 'onrechtvaardig, aangezien Jacob en Tina feitelijk uit Syrië komen'. "Wilt u zich inspannen om Tina en Jacob alsnog een verblijfsstatus in Nederland te geven?" vragen zij aan de staatssecretaris.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jacob (13) moet 'terug' naar Armenië: 'Ik ben daar nog nooit geweest'

Jacob en Tina kwamen de afgelopen dagen veel in het nieuws, omdat een petitie is begonnen om hen in Nederland te houden. Jacob en Tina vertelden gisteren aan RTL Nieuws dat ze vijf jaar geleden van Syrië naar Nederland vluchtten. Destijds hoorde Tina (niet haar echte naam) dat het makkelijker zou zijn om als vluchteling een visum te krijgen als je een Armeens paspoort had. "Dat was niet waar", vertelde ze gisteren aan RTL Nieuws. 

Verzoek tot asiel afgewezen

Want eenmaal in Nederland werd hun verzoek tot asiel afgewezen, omdat ze een Armeens paspoort hebben. "Ga maar naar Armenië zei de IND, maar ik ben daar nog nooit geweest", reageerde Jacob. Vrienden en bekenden begonnen daarop een petitie. Die moest de Tweede Kamer bewust maken van dit verhaal. "Er zijn geen andere middelen meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijkers De Vooravond ontroerd door aangrijpend verhaal Jacob (13)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore