Voorbereiding moord of doodslag

Zes jaar cel geëist tegen verdachte in drillrapruzie Scheveningen

07 april 2021 15:48 Aangepast: 07 april 2021 16:38
De plek waar de Rotterdammer (19) overleed.

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen Rotterdammer Kevin A. (20). Hij wordt verdacht van voorbereidingshandelingen van moord of doodslag, omdat hij op 10 augustus vorig jaar een vuurwapen zou hebben meegenomen naar een drillrapruzie in Scheveningen.

Eind vorig jaar was er een gewelddadige confrontatie tussen Amsterdamse en Rotterdamse drillrapgroepen bij de Pier in Scheveningen. Drillrap is een muziekstroming waarin geweld wordt verheerlijkt en rappers elkaar uitdagen. 

Tijdens een steekpartij kwam die dag de 19-jarige Cennethson Janga, alias 'Chuchu', uit Rotterdam om het leven. Twee Amsterdamse verdachten zitten daarvoor nog in voorarrest. Zij staan later dit jaar voor de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloed aan het mes: 'Drillrappers voelen de druk echt te doen wat ze rappen'

A. heeft zich volgens de officier van justitie gemengd in een ruzie die niet zijn ruzie was. Volgens haar was het een conflict van rapper Blacka en de Amsterdammer Tyrece B. (20), die nog voortvluchtig is.

Beelden getoond

"A. is op de pier begonnen met het geweld, waarna er chaos ontstond. In het geweld is Janga doodgestoken", zei de officier van justitie in de rechtbank in Den Haag. "A. is verantwoordelijk voor het begin van het gevecht en de beangstigende situatie die daarna ontstond."

Tijdens de zitting liet de rechtbank de beelden zien die rapper Blacka onderweg naar Scheveningen deelde op Snapchat. Daarop is een wapen te zien. A., die met Blacka in de auto zat, ontkent dat hij een wapen in zijn tas meenam naar de Scheveningse Pier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper Blacka zegt sorry na dodelijke steekpartij Scheveningen

De officier van justitie vroeg vandaag wel vrijspraak voor de poging moord dan wel doodslag, omdat de verklaringen van de getuigen tekortschieten om dat te bewijzen. Justitie kan ook niet bewijzen dat A. hier vooraf met Blacka over heeft gesproken.

Vastpakken en schoppen

Wel zegt justitie genoeg bewijs te hebben voor vuurwapenbezit en het vastpakken en schoppen van B. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak voor deze feiten. A. staat daarnaast terecht voor diefstal met geweld. 

In zijn laatste woord benadrukte A. dat hij op de pier geen vuurwapen bij zich had: "Er wordt me iets opgedrongen." De rechtbank doet uitspraak op 21 april.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore