Corona-update, stel je vraag

Kiezen mag niet. Maar hoe weet je welk vaccin je krijgt?

07 april 2021 19:16 Aangepast: 08 april 2021 07:15

Inmiddels zijn in Nederland vier vaccins tegen corona goedgekeurd om te worden gebruikt. Je mag daar zelf niet uit kiezen. Maar hoe weet je welke van de vaccins je krijgt?

Er zijn tot nu toe vier vaccins goedgekeurd voor gebruik in Nederland: van BioNTech/Pfizer, Moderna, Vaxzevria (beter bekend als AstraZeneca) en het Nederlandse Janssen-vaccin.

De overheid beslist uiteindelijk welk vaccin voor welke doelgroep het meest geschikt is. Dit besluit wordt genomen op basis van adviezen van allerlei (inter)nationale deskundigen. Daar komt dan een vaccinatieschema uit voort. De meest recente versie van de vaccinatiestrategie is hier te zien [.pdf]. Het vaccinatieschema is gebaseerd op een verwachting en een planning. Dat betekent niet altijd dat het overeenkomt met de praktijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kun je door een ongunstige verjaardag buiten de boot vallen voor een vaccinatie?

Volgens planning zijn nu mensen tussen de 60 en 64 jaar aan de beurt om via de huisarts te worden gevaccineerd en mensen jonger dan 60 jaar in een hoogrisicogroep, zoals het downsyndroom of morbide obesitas. 

"Voor nu vaccineren we alleen mensen tussen de 60 en 64 jaar. De vaccinaties voor mensen jonger dan 60 jaar zijn voorlopig even stilgelegd", laat een woordvoerder van de Landelijke Vereniging van Huisartsen weten. 

Miniatuurvoorbeeld
Tijdelijke stop

Nederland stopt voorlopig met vaccin AstraZeneca bij mensen onder de 60

In principe geldt voorlopig: ga je naar de huisarts voor een coronavaccinatie, dan zal dat met het AstraZeneca-vaccin zijn zodra dat weer in gebruik wordt genomen. Het vaccineren met AstraZeneca ligt nog zeker tot en met donderdag stil vanwege het onderzoek naar bijwerkingen, waarvan het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) inmiddels heeft gezegd dat ze niet opwegen tegen de voordelen.

De naam van het vaccin staat ook op de oproepkaart die je vooraf ontvangt van de huisarts. En na de vaccinatie krijg je een registratiekaart mee waar de naam van het vaccin nog een keer op staat. Deze kaart moeten mensen meenemen als ze voor een tweede vaccinatie komen. 

Vaccinatie bij de GGD

Volgens het schema kun je bij de GGD geprikt worden met verschillende vaccins: BioNtech/Pfizer, Moderna of AstraZeneca. Ook hierbij geldt dat je niet kunt kiezen. Deze zijn vooral voor mensen die in de zorg werken en verpleeghuisbewoners. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse Janssen-vaccins worden vanaf 19 april aan EU geleverd

Maar hoe weet je dan welke van de vaccins je krijgt? "Eigenlijk heel simpel: wij prikken op dit moment alleen nog maar met Pfizer", laat een GGD-woordvoerder weten. "Moderna is momenteel niet beschikbaar bij ons en met AstraZeneca zijn wij ook tijdelijk gestopt". 

Vaccin vermeld in brief

"Als mensen bellen voor een afspraak, dan horen ze in principe aan de telefoon al om welk vaccin het gaat", legt de GGD-woordvoerder uit. "En mocht het aan de telefoon niet ter sprake komen, dan staat het vaccin ook genoemd in de bevestigingsbrief die ze ontvangen nadat de afspraak gemaakt is". 

Volgens een woordvoerder van het RIVM is het afhankelijk van hoeveel vaccins er van welk merk geleverd worden, met welk vaccin er uiteindelijk geprikt gaat worden. 

Achteraan aansluiten

"In de uitnodigingen naar de zorgmedewerkers staat met welk vaccin je wordt geprikt. In de overige brieven niet." Het RIVM laat weten dat je bij het maken van een afspraak natuurlijk altijd kunt vragen met welk vaccin dat zal zijn.

"Maar let wel: als je besluit een uitnodiging voor een vaccinatie om wat voor reden dan ook af te slaan, betekent dit dat je weer achteraan in de rij moet aansluiten. Daar is op dit moment niets voor geregeld. Je weet dan dus ook niet wanneer je aan de beurt zult zijn en welk vaccin je dan krijgt".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huisartsen overspoeld met vragen over AstraZeneca: 'Niet te doen'

In ons land kun je op dit moment dus alleen geprikt worden met Pfizer, Moderna of AstraZeneca. Het Janssen-vaccin staat al wel in het vaccinatieschema, maar moet nog geleverd worden. 

"Zodra er beschikbare nieuwe vaccins bijkomen", zegt het RIVM, "zal er ook een nieuw, aangepast vaccinatieschema komen. In dat schema kan iedereen in principe precies zien wanneer ze aan de beurt zijn en met welk vaccin ze geprikt gaan worden".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore