Weersomstandigheden

Vrachtschip verliest vijf containers bij Ameland

07 april 2021 12:01 Aangepast: 07 april 2021 14:28
De Baltic Tern met zwalkende containers Beeld © Kustwacht

Een containerschip is op zee boven Ameland zeker vijf containers verloren. Nog eens twee containers staan wankel, bevestigt de Kustwacht. Het containerschip met een lengte van 169 meter kwam op weg van het Russische Sint-Petersburg naar Rotterdam in de problemen.

Volgens een woordvoerster van de Kustwacht deed het schip, de Baltic Tern, zelf melding van het overboord slaan van de containers. Een van de containers bevat de brandbare vloeistof aceton. 

Harde wind

De oorzaak van het overboord slaan wordt nog onderzocht, maar vermoedelijk spelen de weersomstandigheden een rol. De Kustwacht is met een vliegtuig onderweg om de situatie in kaart te brengen. 

Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland is geschokt. "Het is uiterst zorgelijk dat containers van schepen af vallen. De minister heeft al eerder gezegd in actie te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kustwacht heeft stuurloos containerschip bij Vlieland op sleeptouw

Met speciale technieken probeert de Kustwacht de locatie van de containers te achterhalen. Het scheepvaartverkeer is op de hoogte gesteld van het incident. 

Het is de tweede keer deze week dat een schip in de problemen komt bij de Waddeneilanden. Eerder week raakte een schip stuurloos bij Vlieland. Weer een ander Nederlands schip raakte stuurloos in de zee bij Noorwegen. 

Twee jaar geleden verloor het containerschip MSC Zoe 342 containers. Naar aanleiding van deze ramp adviseerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid om de zuidelijke route (de Terschelling-German Bight) langs de Waddenkust te mijden bij een noordwesterstorm. Dit is de route die schepen noordelijk dicht boven de Waddeneilanden voert. 

Waarschuwing kan genegeerd worden

Hoewel de Kustwacht bij een storm het advies kan geven om de zuidelijke route te mijden, kan een kapitein dat advies naast zich neerleggen. Dat moet volgens de Amelandse burgemeester echt anders.

"Eigenlijk zou het bij deze weersomstandigheden gewoon een opdracht moeten zijn, in plaats van een vrijblijvend advies. Het is wel lastig te regelen in verband met regels in internationale vaarwateren. Wij vinden dat de regering hier haast mee moet maken", zegt Stoel. 

De zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden die bij storm het beste kan worden vermeden De zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden die bij storm het beste kan worden vermeden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore