Alle seizoenen gehad

Sneeuw, regen, storm, zon: waarom doet april wat-ie wil?

07 april 2021 14:50 Aangepast: 07 april 2021 18:06
April doet wat-ie wil, en dat is te zien aan deze foto. Beeld © ANP

De afgelopen twee weken hebben we qua weersomstandigheden alle seizoenen gehad. Het heeft gestormd, geregend, gesneeuwd, er was een voorjaarszonnetje en het was boven de 20 graden. April doet wat-ie wil, blijkt maar weer. Maar hoe komt dat eigenlijk?

"We zijn de afgelopen twee weken alle kanten op geslingerd", zegt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. "Plus 20 graden en zon, maar ook winterse kou en sneeuw."

Gezegde

April maakt het gezegde 'april doet wat-ie wil' dit jaar echt waar, stelt de meteoroloog. Dat komt doordat het temperatuurverschil tussen de noordpool en de evenaar rond deze tijd van het jaar steeds kleiner wordt. Tijdens onze winter schijnt er geen zon op de Noordpool, waardoor het er heel koud is. Zodra ons voorjaar begint, is het op de Noordpool ook weer de hele dag licht.

"Wat je dan ziet gebeuren, is dat de Noordpool ietsjes warmer begint te worden." 

Een groot temperatuurverschil zorgt namelijk voor een hele stabiele straalstroom van west naar oost, die ook over Nederland stroomt. Een straalstroom is een hele harde wind op 10 kilometer hoogte, en die neemt regen en wind met zich mee. Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de Noordpool en de evenaar, hoe meer die straalstroom gaat zwabberen.

Een afbeelding van de zwakke, zwabberende straalstroom rond april. Een afbeelding van de zwakke, zwabberende straalstroom rond april.

Aan de ene kant probeert de warme lucht uit de tropen onze kant op te komen. En aan de andere kant probeert de nog relatief koude lucht van de Noordpool af te zakken naar het zuiden. "Je moet je voorstellen dat die straalstroom in het voorjaar een beetje als een rivier begint te golven, waardoor je bellen met warme lucht hebt en bellen met koude lucht."

Daardoor is het in Nederland de ene keer in april heel koud, en de andere keer weer heel warm. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pak sneeuw in het zuiden, komt er nog meer aan?

Daar komt bij dat de zeewatertemperatuur zo'n 5 à 6 graden is. "Als we dan te maken krijgen met een luchtstroom vanuit het noorden, vanaf de Noordpool dus, dan kun je winterse buien krijgen", vervolgt Middendorp. 

Koude lucht stijgt op

De bovenlucht is namelijk koud, tussen de -20 en -40 graden Celsius. "Warme lucht stijgt op, dus het zeewater stijgt op, koelt bovenin de lucht af en condenseert. Hierdoor ontstaan enorme buienwolken, die bij deze lage temperaturen met sneeuw gepaard gaan."

En dus kwamen er de afgelopen tijd krokussen en narcissen uit de grond en staan diezelfde krokussen nu onder een laag sneeuw.

"Typisch april", besluit Middendorp. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

130 klimaatexperts, 37 landen, één signaal: 'De wereld slaat op hol'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore