Sleeptouwen bevestigen

Berging Nederlands schip bij Noorwegen kan nog niet beginnen

07 april 2021 11:22 Aangepast: 07 april 2021 16:17
Indrukwekkende beelden van de reddingsactie eerder deze week. Beeld © YouTube / Hovedredningssentralen Sør-Norge

De berging van het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika in Noorwegen kan nog niet beginnen doordat een helikopter nog niet kan opstijgen. Eerder vandaag zag het er nog naar uit dat de berging op het punt stond te beginnen.

Volgens een woordvoerder van bergingsbedrijf Boskalis heeft de helikopter van de kustwacht nog niet het groene licht gekregen om vanuit Ålesund af te reizen richting het schip. Het is zo'n drie kwartier vliegen. De weersomstandigheden zijn nog te slecht.

Met de helikopter moet gespecialiseerd personeel van Boskalis naar het schip worden gebracht en naar twee sleepboten die daar ook liggen. De bedoeling is dat zij sleeptouwen bevestigen zodat het schip naar kalm water getrokken kan worden.

"Wij voelen tijdsdruk om snel aan de slag te gaan, maar het moet wel verantwoord zijn", aldus de woordvoerder, die zegt dat een bergingsoperatie alleen mogelijk is bij daglicht. Hij acht het mogelijk dat het schip ergens vanavond laat tegen de kust aanwaait. "Maar zeker weten doen we het niet, omdat we niet weten hoe de wind zich zal ontwikkelen."

Het Nederlandse Boskalis was vorige week betrokken bij de succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal. Nu is het bedrijf opnieuw in het nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste bemanningsleden geëvacueerd van Nederlands vrachtschip in problemen

Sleeptouwen bevestigen

De bedoeling is dat de medewerkers op het schip de noodsleep gaan voorbereiden, onder meer door de sleeptouwen te bevestigen. De omstandigheden waarin ze dat moeten doen zijn zwaar omdat het slecht weer is. Wel zijn de omstandigheden iets verbeterd ten opzichte van de afgelopen dagen. Zo is de golfhoogte en windkracht iets afgenomen. Ook drijft het schip niet meer richting de kust, zoals gisteren, maar drijft het nu 'parallel aan de kustlijn'.

Het schip van rederij Amasus Shipping in Delfzijl raakte maandag in de moeilijkheden door een schuivende lading. De twaalfkoppige bemanning werd met een helikopter van boord gehaald en naar Ålesund gebracht. Dat zag er spectaculair uit:

De kapitein zou gewond zijn geraakt, maar hoe ernstig is niet bekend. Het schip was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Omdat er zware stookolie en diesel aan boord is, kan een lek milieuproblemen opleveren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore