Wat staat ons te wachten?

Pak sneeuw in het zuiden, komt er nog meer aan?

07 april 2021 11:10
In verschillende delen van Nederland viel sneeuw de afgelopen dagen. Beeld © ANP

Het kleurde vandaag winters wit in Nederland, met gladde wegen en kilometers file tot gevolg. Hebben we nu alle sneeuwval gehad, of staat ons nog wat te wachten komende dagen? We vroegen het Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar.

Het was best heftig, vanochtend, beaamt Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar. Met die sneeuw in het zuidoosten en het zuiden van Nederland. Op het Drielandenpunt is zelfs 15 centimeter sneeuw gevallen. "Dat is hartstikke veel. En het sneeuwt nog steeds in het oostelijke deel van Noord-Brabant en in Limburg." 

Dat is op deze mooie dronebeelden van vanochtend te zien:

Kouder dan we gewend zijn

Sneeuw en kou in april is niet zeldzaam, zegt de meteoroloog, maar: "Je ziet wel dat het steeds minder vaak gebeurt. Door de opwarming van de aarde komt sneeuw sowieso minder vaak voor, en vooral in het voorjaar. De laatste paar jaar zijn we in april vooral lekker weer gewend."

Maar de afgelopen dagen was het koud voor de tijd van het jaar: gemiddeld 7 graden Celsius. Dat is volgens Dorrestein de helft van wat we normaal gewend zijn in april. "Zeker met de wind erbij, voelt het koud aan."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vaker extreem weer: spoor Nederland moet op de schop'

Dat komt omdat we te maken hebben met een zogenoemde 'noordelijke aanvoer', wat betekent dat er koude lucht vanaf de Noordpool onze kant op is gekomen. "Dat gaat vaak gepaard met winterse buien waar we last van hebben – als je de deur uit moet, tenminste."

Sneeuw snel weg

De sneeuw is nat en blijft niet liggen, behalve in Limburg, maar ook daar zal het straks gewoon wegsmelten, verzekert Dorrestein.

Wat het winterse weer in april betreft: meer sneeuw zal er niet meer vallen. "Dit was hem wel zo'n beetje", zegt Dorrestein. "Morgen en overmorgen wordt het droog, de temperatuur kruipt langzaam ook weer richting de dubbele cijfers, na volgend weekend. En tot die tijd zie ik niet echt winterse perikelen meer."

Aankomende nacht zal de temperatuur nog rond het vriespunt liggen, maar het blijft droog. Daarna worden ook de nachten weer warmer, tot de 3 graden boven nul. "Gemiddeld voor de tijd van het jaar", zegt Dorrestein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

130 klimaatexperts, 37 landen, één signaal: 'De wereld slaat op hol'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore