Ga naar de inhoud
Vooral na ziekenhuisopname

Een derde coronapatiënten kampt maanden later nog met mentale klachten

Ter illustratie. Beeld © ANP

Een derde van alle coronapatiënten die de besmetting overleeft, heeft zes maanden later nog geestelijke of neurologische klachten. De kans op blijvende klachten is het grootst voor patiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care (ic) hebben gelegen.

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vandaag verschijnt in The Lancet Psychiatry. Onderzoekers keken naar de dossiers van 230.000 coronapatiënten.

Een derde (34 procent) van hen was zes maanden na de besmetting gediagnosticeerd met een neurologische of psychiatrische aandoening.

Honderden
Lees ook:
Honderden jongeren op wachtlijsten voor psychische hulp, en de lijst blijft groeien

Angststoornissen (17 procent van alle patiënten) kwamen het vaakst voor, gevolgd door problematische stemmingswisselingen (14 procent).

Voor 13 procent van de patiënten betrof het de eerste diagnose van een geestelijke aandoening. Er is voor ex-coronapatiënten ook een verhoogd risico op hersenbloedingen (0,6 procent), beroertes (2,1 procent) en dementie (0,7 procent).

Chronische aandoeningen

De onderzoekers keken ter vergelijking ook naar de dossiers van 100.000 grieppatiënten en 236.000 dossiers van mensen met luchtweginfecties. Bij corona bleek de kans op mentale of neurologische aandoeningen 44 procent hoger te zijn dan bij griep, en 16 procent hoger dan bij andere luchtwegontstekingen.

Paul Harrison, de aan de Universiteit van Oxford verbonden hoofdonderzoeker, stelt dat het geestelijke effect van het coronavirus op de wereldbevolking 'aanzienlijk' kan worden. "Veel van deze aandoeningen zijn chronisch", waarschuwt hij.

Ruim
Lees ook:
Ruim helft jongeren angstig of gestrest door corona