Ga naar de inhoud
Vaak langdurige zorg

CBS: vorig jaar ruim 20.000 coronadoden in Nederland

Een coronapatiënt die overleden is wordt naar het mortuarium gebracht. Beeld © ANP

Er stierven vorig jaar in Nederland meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er veel meer dan de 11.500 sterfgevallen die tot 31 december 2020 bij het RIVM zijn gemeld.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij 17.537 overlijdens is de vastgestelde doodsoorzaak Covid-19. Volgens het CBS zijn 2673 anderen vermoedelijk overleden aan de gevolgen van het virus.

Zij
Verhalen van nabestaanden
Zij stierven door corona

Niet iedereen getest

Bij het RIVM werden tot eind vorig jaar 11.500 overlijdens als gevolg van het coronavirus doorgegeven. Het was al wel bekend dat het werkelijke dodental hoger lag.

Dat komt vooral omdat tijdens de eerste golf niet iedereen werd getest. Een onbekend aantal mensen is toen overleden zonder dat duidelijk was dat zij het virus onder de leden hadden.

Vermoedelijke doodsoorzaak

Maar ook nu nog zijn er patiënten die niet positief zijn getest op het coronavirus, maar volgens een arts vermoedelijk wel zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Deze doden worden niet meegerekend in de sterftecijfers van het RIVM, het CBS telt deze doden wel mee. 

Zij stierven door corona

Nog iedere dag overlijden Nederlanders door het coronavirus. Al maandenlang portretteert RTL Nieuws in deze serie mensen achter de coronacijfers. We laten nabestaanden aan het woord over hun geliefden. 

Lees hier alle verhalen

Zo berekende het CBS eind vorig jaar al dat er in 2020 zo'n 162.000 Nederlanders overleden. Dat waren er 13.000 meer dan verwacht. Sinds de Tweede Wereldoorlog was de zogenaamde oversterfte niet zo hoog.

Eerste coronagolf

In de eerste coronagolf stierven volgens het CBS iets meer dan 10.000 mensen. De piek was in april vorig jaar. Toen stierven 4864 mensen aan de gevolgen van het virus. Nog eens 1505 mensen overleden volgens de statistici vermoedelijk aan een besmetting.

Melding van gemeente

Het CBS baseert het dodental op dagelijkse meldingen van elke gemeente over het aantal overleden inwoners, en op verklaringen van artsen over doodsoorzaken. De cijfers zijn nog niet definitief, het CBS komt in juni met een update.

In de zomer overleden heel weinig mensen aan het coronavirus, de maand juli telde in totaal 92 coronadoden. In de herfst begon de tweede golf en liep het aantal sterfgevallen weer op. Tussen eind september en de jaarwisseling stierven ruim 9900 mensen aan een coronabesmetting.

Langdurige zorg

Meer dan de helft van de coronadoden kreeg langdurige zorg. Het ging dan om chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.

Bekijk ook: Suzanne (41) is in VS al ingeënt, haar ouders in Nederland nog niet

02:27
Waar in Nederland het vaccineren langzaam op gang komt, gaat het in de Verenigde Staten als een speer. 40 procent van de Amerikanen heeft inmiddels een prik gehad, tegenover 10 procent in Nederland.