Drijft richting eiland

Kustwacht heeft stuurloos containerschip bij Vlieland op sleeptouw

07 april 2021 00:10 Aangepast: 07 april 2021 02:43
Een schip van de kustwacht, ter illustratie. Beeld © ANP

Op de Noordzee is een schip in de problemen geraakt nadat het roer kapot ging. Het schip kan daardoor alleen nog maar rondjes om de eigen as draaien. De kustwacht heeft het schip inmiddels op sleeptouw. "Het wordt naar een veilige positie gesleept."

De Nederlandse Kustwacht merkte gisteravond rond 21.00 uur onverwachte bewegingen van een schip op. Het gaat om containerschip Escape, dat 168 meter lang is en onder de Nederlandse vlag vaart.

Roer zit vast

De Kustwacht zocht daarop contact met de schipper, die meldde dat het roer vastzit. Inmiddels is de Kustwacht met een groot eigen schip genaamd Guardian ter plaatse om te helpen. De bedoeling is om het schip weg te slepen naar Rotterdam, waar het roer kan worden nagekeken. 

Volgens een woordvoerder van de Kustwacht werkt de motor van het containerschip nog wel. Het dreef eerder op de avond richting het Waddeneiland. Aan boord zijn veertien opvarenden.

Het schip ligt bij Vlieland en Terschelling in de buurt. Het schip ligt bij Vlieland en Terschelling in de buurt.

De Escape was vanaf Rotterdam via de route boven de Waddeneilanden onderweg naar het Finse Helsinki.

Hoge golven

Volgens Omroep Friesland waren schepen die de zuidelijke vaarroute boven de eilanden namen al gewaarschuwd door de Waddenvereniging voor harde wind en hoge golven. De golfhoogte op de Noordzee ten noorden van de Wadden is momenteel 4,7 meter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore