Harde wind

Strandhuisjes en paviljoen deels weggespoeld door hoge golven: 'Het is een chaos'

06 april 2021 16:38 Aangepast: 06 april 2021 16:44
Marcel Rinsma. Foto: Esther Maas Beeld © RTL Nieuws

Harde wind en metershoge golven hebben voor flinke schade gezorgd aan de Nederlandse kust. Zo ook in Castricum aan Zee. Daar spoelde het strandpaviljoen van Marcel Rinsma deels weg door het onstuimige water. "Het is een grote ravage. Terrasvlonders, windschermen, overkappingen, alles is weg."

De ijskoude en sterke wind die vanaf de Noordpool onze kant op blaast, veroorzaakt niet alleen hagel en sneeuw, maar ook nog eens metershoge golven. En dat hebben ze geweten, onder andere in Castricum. "Mijn hele terras is weggespoeld, net als een van de strandhuisjes die ik verhuur", zegt Marcel Rinsma tegen RTL Nieuws.

Hij is eigenaar van Strandpaviljoen Bad Noord. "Matrassen dreven in het water, funderingspalen zijn weggespoeld, net als de balken waar alles op stond. Het is chaos."

'Bizar'

Op een filmpje dat gisteren gemaakt werd door een collega van Rinsma, is dat goed te zien. "Ik kan er niet bij hoor jongens, dat is te gevaarlijk. Wat een kracht zit er in de zee, het is bizar. Ongelooflijk", zegt de maker van het filmpje.

Vanochtend gingen Rinsma en zijn collega's de schade opnemen en kijken wat er nog te redden valt. "Een stuk of vier strandhuisjes die zijn losgeraakt, hebben we met een shovel naar een hogere plek achter de duinen gebracht. Eéntje is helemaal verwoest, die is echt gaan zwemmen. Het is nog maar de vraag of de andere nog bewoonbaar zijn."

Klap na klap

Voor Rinsma komt de klap hard aan. "Ja, dit is natuurlijk drama. Vorig jaar zijn we vanwege de coronacrisis ook zes weken dicht geweest, nu is het de vraag of we dit jaar überhaupt nog open kunnen. Dit is niet iets waar je als ondernemer op zit te wachten. We zijn nu bezig met een noodplan om toch weer verder te kunnen."

Ondertussen wordt er ook voor komende nacht en morgen onstuimig weer verwacht. Het gaat nog harder waaien, en er kunnen golven tot 5 meter hoog ontstaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sneeuw, storm, gladheid en metershoge golven, maar het ergste moet nog komen

Op het strand worden voorzorgsmaatregelen genomen om meer schade te voorkomen.

Dode vissen

Zo zijn Joeri (18) en zijn collega Jim (21) bezig om alle vuilnisbakken weg te halen, zodat die straks niet losraken door de hoge golven en in zee belanden. "Je hebt ook kans dat morgen van alles aanspoelt", zegt Jim. "Van houten palen tot visnetten en pallets, maar ook dode vissen en zeehondjes. De komende uren wordt het spannend."

Jim (links) en Joeri Jim (links) en Joeri

'Situatie is kritiek'

Ondertussen is Bob Swart met zijn graafmachine bezig zand te verplaatsen. "Ik ben zand voor een strandpaviljoen aan het gooien, want anders spoelt de zee de palen eronder weg. De situatie is kritiek. Vanavond wordt het weer windkracht 9, dus we weten niet of het genoeg is. We kijken vanavond weer verder, of we er zand bij moeten gooien."

Bob Swart voor zijn graafmachine. Bob Swart voor zijn graafmachine.

Zo'n harde wind en hoge golven komen niet vaak voor, vertelt hij. "Ik heb het twintig jaar geleden ook al eens meegemaakt, toen waren er ook strandpaviljoens weggespoeld in Egmond aan Zee. We hopen dat het nu goedkomt, vooral voor de paviljoenhouder is het niet zo mooi allemaal."

'Indrukwekkend'

Het zijn bijzondere omstandigheden, zien ook strandgangers. "Winderig een koud, maar ook mooi", zegt een wandelend echtpaar. "Het is heerlijk om nu even buiten te zijn en de kracht van de natuur te zien. We hebben weleens vaker zulke hoge golven gezien hier, maar het blijft indrukwekkend."

"Het is stormachtig, en spectaculair",  zegt Joke Nieuwland, die zoals elke dag een wandeling over het strand maakt. "De woestheid en de enorme golven zijn heel bijzonder om te zien. Net als de vergezichten. En ik zie dat er daar weer een hagelbui aan komt, dus ik ga snel terug naar de auto."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore