Proefevenement

Vijf cafés in Utrecht weer even open: 'We staan te trappelen gasten te ontvangen'

07 april 2021 06:34 Aangepast: 07 april 2021 11:14
Barman Daniel van café Hofman in Utrecht heeft er zin in om weer bier te tappen voor gasten. Beeld © Café Hofman

Samen met je vrienden een biertje drinken in een café: het kan vanaf 14 april voor een paar dagen in Utrecht. Daar gaan vijf horecagelegenheden vier dagen open. Het is een proef om te kijken hoe mensen zich in het café gedragen. Vandaag om 14.00 uur start de inschrijving.

Vijf cafés in de binnenstad van Utrecht zijn geselecteerd om mee te doen. Eén van hen is café Hofman aan het Janskerkhof. "We staan te trappelen om weer een paar dagen gasten te mogen ontvangen", zegt assistent-bedrijfsleider Anouk. "Het liefst willen we natuurlijk gewoon weer helemaal open. Dat kan ons niet snel genoeg gaan."

Vier mensen aan tafel

Maar zover is het nog niet. Voor de vier proefdagen moeten de gasten een tijdslot reserveren. "De cafés mogen maximaal vijftig gasten tegelijkertijd ontvangen, dit is afhankelijk van de grootte van het café. Hoeveel gasten wij tegelijkertijd mogen ontvangen, is nog niet bekend. We zijn nu aan het bekijken hoe we dit precies gaan organiseren."

Je hoeft niet van één huishouden te zijn om samen een biertje te drinken. "Bij ons mogen vier personen aan tafel, van tevoren geven ze aan of ze één huishouden zijn of niet. Als dat niet zo is, blijft de richtlijn om 1,5 meter afstand te houden de norm. We gaan deze week met de GGD bespreken hoe dit er precies uit gaat zien."

De coronaregels blijven

Er zijn wel een paar regels voor de cafégangers. Zo is het de bedoeling dat je blijft zitten op de aangegeven plek en dat je een mondkapje draagt als je naar het toilet moet. Je krijgt vooraf een eindtijd toegewezen. "Dit kan anderhalf, twee of drie uur zijn, dat is per café verschillend. We willen voorkomen dat mensen tegelijkertijd binnenkomen en weggaan", zegt Anouk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoop voor restaurants: kabinet werkt aan proef met 25 horecazaken

Vóór de avondklok thuis

De cafés mogen vanaf woensdag 14 april tot zaterdag de 17de vanaf 12.00 uur open en ze sluiten rond kwart voor tien, zodat alle bezoekers voor de avondklok weer thuis zijn. "We krijgen flink wat belletjes van mensen die een tafel willen reserveren, dat geeft hoop voor als de horeca weer open mag."

Aanmelden gaat via een algemene site. Iedereen maakt evenveel kans. Als je digitaal een tijdslot te pakken hebt, is dat van jou.

Preventief testen

De Fieldlab Cafés zijn praktijktesten, opgezet door horecabrancheorganisaties, wetenschap, de Rijksoverheid en de Gemeente Utrecht. "Tijdens het maken van de site is rekening gehouden met vele aanmeldingen", garandeert Marieke Ruigrok van de Gemeente Utrecht. Zo hoopt ze dat de site er vanmiddag niet uit ligt als half Utrecht zijn cafébezoek probeert vast te leggen.

Iedereen die naar het café wil, moet zich laten testen. Ook het personeel. "De mensen die zich aanmelden, krijgen via de aanmeldmodule meer uitleg waar en wanneer ze zich moeten laten testen. Ze moeten zich aanmelden voor een preventieve test in de Jaarbeurs." Pas met een negatieve uitslag mogen ze het café in.

Gedrag onderzoeken

In de cafés zitten ook onderzoekers van TNO die de gasten en het personeel van het café observeren om te kijken of die zich aan de coronamaatregelen houden en hoe ze dat doen. Daarnaast krijgen alle mensen in het café een tag waarmee hun contactmomenten worden geregistreerd, om deze later te analyseren.

Het belangrijkste doel van de praktijktesten is het gedrag van het personeel en van de gasten in kaart brengen. De onderzoekers gaan kijken hoe mensen in het café met de coronaregels omgaan, ook na een paar biertjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crisis eist zijn tol: veel horecazaken houden het voor gezien

"Er wordt gemeten en geobserveerd", vertelt Maarten Lörtzer, woordvoerder van TNO. De verse lucht wordt gemeten met CO2-meters, de duur van het onderlinge contact, de afstand en het aantal contactmomenten tussen verschillende personen met de tags en de naleving van de verschillende coronaregels door de onderzoekers.

Neutraal rapport

Als mensen zich niet aan de regels houden, grijpen de onderzoekers niet in. "De onderzoekers willen juist weten wat er goed gaat en waar het mis gaat. Wij observeren wat er gebeurt en brengen daar verslag van uit", zegt Lörtzer.

Er wordt neutraal gerapporteerd en TNO komt niet met een advies. "Hoe de cafés straks weer verantwoord en veilig open kunnen, is aan andere mensen."

Anouk hoopt dat dit snel gebeurt. Al het personeel heeft volgens haar ontzettend veel zin in de proefdagen. "We mogen een paar dagen weer een onderdeel van ons werk doen, namelijk mensen ontmoeten en ze laten genieten. Dat is een fantastisch gevoel. Iedereen wil dan ook graag werken. Hopelijk mogen we binnenkort allemaal weer open."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca moet 16 weken wachten op coronasteun: 'Onacceptabel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore