Schoolexamens vmbo

Iets meer tijd dan anders: schoolexamens vmbo begonnen

06 april 2021 14:02 Aangepast: 06 april 2021 14:07
Een (vermoedelijk keurige) student doet digitaal examen. Foto ter illustratie Beeld © Flip Franssen

De examens zijn begonnen. Het gaat niet om centrale examens die we allemaal kennen, maar over de digitale examens in het vmbo. Zoals ieder jaar trappen zij af bij de examens. De scholen kunnen de examens op een eigen moment afnemen, en door corona krijgen ze daar dit jaar iets meer tijd voor.

Tussen 6 april en 23 juli kunnen scholen in basisberoeps- en kaderberoepsgerichte leerweg de eindexamens digitaal afnemen. "Daarmee is er meer tijd dan andere jaren voor het afnemen van deze eindexamens", zegt de Nationale Onderwijsgids. 

Dit jaar net even anders

Het verschil met andere jaren is dat alle scholen deze examens nu verplicht digitaal moeten afnemen. De grote meerderheid van de scholen deed dat al, maar ook de andere scholen moeten nu dus daarin mee.

De centrale eindexamens voor alle leerlingen beginnen op 17 mei. Ook bij die examens zijn er dit jaar enkele aanpassingen. Leerlingen kunnen de examens in twee tijdvakken maken. Zo kunnen leerlingen toch alle examens maken als ze tijdens het eerste blok ziek zijn of in quarantaine moeten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaan de eindexamens er dit jaar uitzien: drie extra maatregelen

Ook mogen ze er zelf voor kiezen examens naar het tweede blok te verplaatsen, zodat ze meer voorbereidingstijd hebben. Ze mogen daarnaast een vak wegstrepen als ze hierdoor kunnen slagen. Dit mag dan geen kernvak zoals Nederlands, wiskunde of Engels zijn.

Extra maatregelen

Met deze maatregelen hoopt onderwijsminister Slob dat zoveel mogelijk leerlingen hun examenjaar succesvol afronden.  "Daarnaast krijgen ze ook extra ondersteuning als dat nodig is", zegt Slob.

Deze leerlingen zijn in ieder geval opgelucht dat er extra maatregelen zijn genomen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore