Kunstroof

Verdachte gepakt voor kunstroven Laren en Leerdam: schilderijen Van Gogh en Hals nog spoorloos

06 april 2021 13:18 Aangepast: 26 april 2021 19:24
De Lentetuin van Vincent van Gogh (1884).

De politie heeft een 58-jarige man uit Baarn aangehouden voor het stelen van twee peperdure schilderijen bij twee verschillende kunstroven uit musea vorig jaar. Het gaat om een schilderij van Vincent van Gogh dat in maart vorig jaar werd gestolen uit het Singer in Laren en om een van Frans Hals dat werd gestolen uit een museum in Leerdam in augustus.

De schilderijen zijn nog spoorloos.

Twee verschillende roven

Vorig jaar werd in de nacht van zondag 29 maart op maandag 30 maart een schilderij van Vincent van Gogh gestolen uit het Singer Museum in Laren. Het gaat om het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar', dat in 1884 werd gemaakt.

Het schilderij van Frans Hals, Twee lachende jongens, werd in augustus gestolen uit een museum in Leerdam. Het schilderij komt uit 1626-1627 en is zo'n 15 miljoen euro waard.

Beide schilderijen zijn nog niet gevonden. De politie laat weten dat de zoektocht onverminderd doorgaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schilderij Vincent van Gogh gestolen bij kunstroof uit museum Singer Laren

Blijdschap

Het Singer Museum in Laren is blij dat er iemand is opgepakt voor de roof. "Het is fantastisch nieuws en fijn dat de politie die man op het spoor is gekomen. Maar het werk is nog niet terecht. Ik hoop dat de aanhouding de politie naar het schilderij kan leiden en dat mensen er weer in het Groninger Museum van kunnen gaan genieten", zegt een woordvoerster.

Singer had het doek in bruikleen van het Groninger Museum toen het in april vorig jaar werd gestolen. Hoe de verdachte erbij betrokken zou zijn, is nog niet bekend. "Als deze man er inderdaad achter zit, want dat is nog niet bewezen, dan kan dat niet onbestraft blijven", zegt de woordvoerster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Peperduur Frans Hals-schilderij gestolen: 'Topcriminelen azen erop'

'Arrestatie is belangrijk signaal'

Kunstkenner Arthur Brand zoekt net als de politie naar de schilderijen. Hij wijst erop dat er een tijdje geleden iemand in de gevangenis is aangehouden en beschuldigd van de heling van een van de schilderijen. "De politie heeft ook laten doorschemeren dat er cryptotelefoons zijn gekraakt. Als de politie op het spoor komt van degene die hem nu heeft, dan kan ze het spoor helemaal terug volgen."

Volgens Brand is deze arrestatie vandaag, van de vermoedelijke dief, een belangrijk signaal. "Het is knap, want vaak wordt zo'n onderzoek stopgezet. Met kunstroven is het altijd zo: op een gegeven moment kun je de dief hebben, maar een schilderij kun je makkelijk verstoppen. Op een gegeven moment heb je daders, tussenpersonen en kopers in beeld, maar heb je het schilderij niet terug."

"Je kunt zoeken wat je wil, maar je moet mazzel hebben om hem terug te vinden. Ik weet dat de heler die al vastzat, contact heeft met meerdere mensen die er bij betrokken zijn. Ik denk: jongens, jullie zitten zo in de problemen. Geef hem terug, dat scheelt gezeik."

"Tegenwoordig krijgen daders een ontnemingsvordering als ze worden veroordeeld voor heling of diefstal. Die kunnen dan de komende twintig jaar de waarde gaan terugbetalen. Ik denk dan: lever het werk in, toon je goede wil. Je komt dan van de ontnemingsvordering af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore