Vier seizoenen in één dag

Sneeuw, storm, gladheid en metershoge golven, maar het ergste moet nog komen

06 april 2021 10:41 Aangepast: 06 april 2021 11:49
Mensen maken tussen de buien door een wandeling langs de bloeiende bollenvelden. Beeld © ANP / Nico Garstman

Regen, zon, sneeuw, metershoge golven, hagel en harde, koude wind. 'Vier seizoenen in één dag', noemt Maurice Middendorp van Buienradar het weer. En dat twee dagen lang, morgen nog meer dan vandaag.

"Het is onaangenaam koud, met een gure wind en delen van Nederland werden vandaag wakker onder een dunne witte deken", vertelt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. Vandaag trekken buien over ons land, afwisselend met regen, hagel of (natte) sneeuw.

Het kan spekglad zijn op de weg

De hagel en sneeuw kunnen lokaal blijven liggen, waardoor het spekglad kan worden op de weg. Hier waarschuwen het KNMI en de ANWB voor. Op verschillende plekken zijn al ongelukken gebeurd door deze gladheid. Zo belandden vijf voertuigen, waaronder een ambulance die een patiënt vervoerde, in een kettingbotsing op de A348 vlakbij Arnhem. Op onderstaande beelden is te zien dat de voertuigen aardig gehavend zijn.  

De gemiddelde zes graden, kan tijdens zo'n bui maar zo afkoelen tot het vriespunt. Gelukkig is er tussen de buien door ook nog zon. "Als je de buien wegdenkt, is het helemaal niet zulk gek weer."

Maar helaas zijn de buien niet weg te denken uit het weerbeeld van vandaag en morgen, kijk maar op onderstaande kaart.

 

Wie van witte landschappen houdt, kan morgenochtend weer zijn hart ophalen. "Er trekt vannacht een neerslaggebied ons land over vanaf de Noordzee. Bij de kust valt wat regen en natte sneeuw, maar het binnenland van ons land kan op grote schaal wit worden. Lokaal kan wel een sneeuwdek van vijf centimeter vallen." Middendorp verwacht dat in de Limburgse heuvels vannacht zelfs wel meer dan die vijf centimeter kan vallen. 

Toch is de witte wereld maar van korte duur. "De sneeuw smelt weer snel, want de lentezon is erg fel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onstuimig weer zorgt komende dagen voor metershoge golven voor Nederlandse kust

Met het neerslaggebied dat verwacht wordt, trekt de wind ook aan. "Het gaat stormachtig waaien", zegt Middendorp. Aan de kust kunnen zelfs windstoten van 100 kilometer per uur voorkomen. Landinwaarts waait het morgen ook stevig door, maar die hoge snelheden worden daar niet gehaald. 

De wind waait uit het noordwesten en heeft daardoor een hele lange aanloop over zee, vertelt de meteoroloog. "De wind kan vanaf de Noordpool in één rechte lijn tegen onze kust aanwaaien. We kunnen metershoge golven verwachten."

Hier hangen golfhoogtes van af

Golfhoogtes hangen af van de zogeheten 'Fetch'. Dit is een gebied op zee waarover de wind constant in dezelfde richting over het wateroppervlak kan waaien. Hierdoor ontstaan vervolgens golven.

Buienradar: "De komende dagen is deze Fetch enorm: de wind kan vrij waaien tussen Groenland en de kusten aan de Noordzee. Dit zorgt dus voor golven van 15 meter aan de kust van Noorwegen, en golven van vijf meter bij de Waddeneilanden."

"Op de Noorse Zee en het noorden van de Noordzee kunnen golven veel hoger worden omdat de zee daar beduidend dieper is, tot wel meer dan vijftig meter diep. Vlak voor de noordkust van de Wadden is de diepte dus veel minder, veelal minder dan vijf meter. Hierdoor is er veel wrijving tussen de golven en de zeebodem, waardoor de golven maximaal 6 meter hoog kunnen woorden."

Bron: Buienradar

Na morgen klaart het weer wat op. De temperatuur loopt op naar een graad of 9, en het blijft droog. Toch blijft het behoorlijk achter bij de 13 graden die het gemiddeld in deze tijd van het jaar is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schade door stormachtig weer op één van de koudste paasdagen ooit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore