Ga naar de inhoud
Advies afwachten

Trombose-expert over AstraZeneca-prikstop: 'Onbegrijpelijk besluit'

Internist en trombose-expert Saskia Middeldorp aan tafel bij Beau. Beeld © ANP

Trombose-experts begrijpen weinig van de AstraZeneca-prikstop die coronaminister Hugo de Jonge afgelopen week aankondigde. "Het heeft ons ontzettend overvallen, dit besluit kwam als een donderslag bij heldere hemel."

Dat vertelde internist van het Radboudumc en trombose-expert Saskia Middeldorp gisteravond aan tafel bij Beau.

Eventuele bijwerking

"Dit moeten we tot op de bodem uitzoeken", vertelde Middeldorp over de eventuele bijwerking van het AstraZeneca-vaccin die een zeldzame vorm van trombose zou veroorzaken. "Maar dat is nou precies wat er gebeurt."

Bekijk het hele gesprek hier:

'Trombose-experts niet geraadpleegd over AstraZeneca'

04:29
"Ik snap het besluit om te stoppen absoluut niet", zegt internist Saskia Middeldorp. En zij is niet de enige trombose-expert die dat vindt.

Vrijdag laste Nederland een prikstop in: het coronavaccin van AstraZeneca wordt de komende tijd niet meer gebruikt. "Ik wil benadrukken dat ik dit besluit uit voorzorg neem", schreef Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de tweede keer in korte tijd dat er een prikstop komt voor het AstraZeneca-vaccin.

Liggen
Lees ook:
Liggen we nog op schema? De stand van zaken met vaccineren

Het is niet bewezen dat de trombose veroorzaakt wordt door het vaccin: het kan ook toeval zijn dat iemand net na het vaccin een trombose krijgt.

'Deskundigen gepasseerd'

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) doet daar momenteel onderzoek naar. Morgen komt de EMA met een nieuw advies over dit vaccin. De internist begrijpt daarom niet dat de overheid voor het weekend besloten heeft om een prikpauze in te lassen. "Geen van de trombose-experts is benaderd over dit besluit", vertelde Middeldorp.

"Als je alle deskundigen passeert, dan komt dat in de buurt van arrogantie. Ik word steeds bozer over hoe dit is gegaan", vertelde hoogleraar Hugo ten Cate dit weekend al in de Volkskrant.

"Dit moet wel een politiek besluit zijn", voegde zijn collega Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie, daaraan toe. "Uit angst dat er meer gevallen bij komen en dat de overheid dan een lakse houding wordt verweten."

Bekijk ook: onzekerheid was er al na de eerste AstraZeneca-pauze

01:24
Mensen die één prik hebben gekregen, weten niet of ze wel een tweede inenting krijgen.