Ga naar de inhoud
Tegen coronaregels in

Lak aan corona: 'Franse ministers bezoeken in het geheim luxerestaurants'

Een gesloten restaurant in Parijs. Beeld © AFP

In Frankrijk is ophef ontstaan nadat bekend was geworden dat in het geheim, en tegen alle coronaregels in, exclusieve diners en feestjes worden georganiseerd. Extra pikant: ook Franse ministers zouden dineren in deze 'illegale' restaurants. De Franse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen.

De Franse tv-zender M6 maakte met een verborgen camera opnames in een luxerestaurant. "Kaviaar, champagne, een topmenu en geen mondkapje", twittert de zender bij de beelden.

'Geen Covid hier'

"Als je hier binnen bent, bestaat Covid niet meer", zegt een ober tegen de undercoverjournalist. Het restaurant zit op een verborgen plek in een appartementencomplex in Parijs. Het menu begint vanaf 160 euro en kan oplopen tot zo'n 500 euro per persoon.

Op andere beelden is te zien hoe gasten geen afstand houden en elkaar bij binnenkomst zoenen.

Ministers 

Eén van de sprekers in de video beweert ook met verschillende ministers te hebben gedineerd. Die persoon zou later zijn woorden weer hebben teruggenomen en gezegd hebben dat het een grap was. Maar de Fransen nemen het uiterst serieus.

"Alle ministers respecteren de regels. Niemand gelooft dat ze recht hebben op welk privilege dan ook", zegt de minister van Binnenlandse Zaken in een reactie. Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen en dreigt met celstraffen en hoge boetes voor de organisatoren en bezoekers van de illegale diners.

De video zorgt in Frankrijk voor grote verontwaardiging. Mensen reageren met de hashtag #OnVeutLesNomes, wat 'wij willen de namen' betekent.

Strenge lockdown

De restaurants zijn in Frankrijk sinds oktober gesloten. Sinds zaterdag geldt er weer een strengere lockdown in het land, omdat het aantal coronagevallen in de ziekenhuizen weer toeneemt. Ruim 5300 coronapatiënten liggen op dit moment op de intensive care. Scholen en niet-essentiële winkels zijn dicht. Vanaf 19.00 uur 's avonds geldt de avondklok.

Franse
Lees ook:
Franse ex-president Sarkozy krijgt één jaar gevangenisstraf

135 euro boete

Op het overtreden van de coronaregels staan in Frankrijk stevige boetes. Voor het schenden van de avondklok en het niet dragen van een mondkapje geldt een boete van 135 euro.

Op de Franse televisie zei een woordvoerder van de regering dat er al maanden onderzoek gaande is naar clandestiene feestjes en etentjes. Tweehonderd mensen zijn daarvoor al vervolgd.