1 tot 5 cm

Witte Pasen: 'We kunnen wel wat witte landschappen verwachten'

05 april 2021 10:23 Aangepast: 05 april 2021 16:26
Sneeuw in Groningen Beeld © Janet Gerbens-Bos

Wie van witte landschappen houdt, kan vandaag zijn hart ophalen. Het gaat sneeuwen in het hele land, vertelt meteoroloog van Buienradar Leander de Wit.

"We zijn inmiddels diep in de koude lucht beland", vertelt hij. Op Terschelling en Ameland zijn er al meldingen van temperaturen rond het nulpunt en in Leeuwarden vriest het zelfs.

Die lage temperaturen komen vooral tijdens de winterse buien voor. "Als je dan een heftige sneeuwbui hebt, kan het tijdelijk wit worden. Dus we kunnen vandaag wel van foto's van lokale witte landschappen genieten."

Maar je moet er wel snel blij zijn, vertelt hij. "De aprilzon is fel. Dus zodra die gaat schijnen is de sneeuw met een uurtje weg."

Niet alleen in het noorden wordt het wit. In de loop van de dag trekken de buien door naar de rest van Nederland en vallen ook in het midden en zuiden van Nederland natte sneeuwbuien. "Ik sluit niet uit dat we ook daar witte plaatjes gaan zien."

Inwoners daar moeten nog wel even wachten tot ze hun 'portie paaswinter krijgen', zegt hij. "Ik verwacht dat dat halverwege de middag gebeurt."

De buien worden morgen zelfs nog iets feller. Van sneeuwpoppen maken zal dan geen sprake zijn, maar iets later is er wel kans op een serieus sneeuwdek, zegt De Wit. "In de nacht van dinsdag op woensdag kan er 5 centimeter vallen volgens modelberekeningen. Zeker het Noordoosten kan morgennacht in de prijzen vallen en woensdag in een witte wereld wakker worden."

Voor vandaag blijft dat nog even toekomstmuziek: we moeten het doen met hier en daar een centimeter op een auto of een tijdelijk wit grasveld. "Dat smelt weg waar je bij staat. Maar het is eventjes wit."

Sneeuw in Haren. Sneeuw in Haren.

We krijgen vandaag niet alleen te maken met sneeuw, er wordt ook harde wind verwacht. Daarom is de diensregeling rond verschillende Waddeneilanden aangepast.

Zo vervallen alle afvaarten van de sneldienst van- en naar Vlieland. Ook de afvaarten van de veerboot ms. Willem Barentsz zijn geschrapt. De rederij zet wel de ms. Vlieland in voor een extra reis, zodat alle passagiers ruim voor de avondklok in Harlingen kunnen aankomen.

Vanwege de weersomstandigheden vervallen ook de dienst van Terschelling naar Harlingen om 17.30 uur en die van Harlingen naar Terschelling om 19.45 uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore