Ga naar de inhoud
Daarna naar dierentuin

Slapende wasbeer in boom Vught is gevangen en gaat naar dierentuin

Deze wasbeer lag in Vught in een boom te slapen. Uiteindelijk is hij gevangen. Beeld © Bart Meesters

De schrik zat er goed in bij dierenliefhebbers toen het gerucht de ronde deed dat de wasbeer die sinds gisteren in een boom in Vught zat, zou worden afgeschoten. Maar daar is geen sprake van. Integendeel: de wasbeer is verdoofd en gevangen, en wordt nu verzorgd door de Stichting AAP.

Op onderstaande beelden is te zien hoe de wasbeer vanmiddag met een verdovingsgeweer uit de boom is geschoten. Het beestje viel niet hard: de wasbeer werd opgevangen met een vangnet.

Wasbeer Vught uit boom gehaald: 'Ze maakt het goed'

01:18
Met een verdovingspijltje en vangnet ging de dierenambulance te werk: 'Ze maakt het goed'

Het dier wordt nu naar de Stichting AAP-locatie in Almere gebracht, laat een woordvoerder van de stichting weten. "Wij hebben een afspraak met de provincie Limburg, dat dieren niet worden afgeschoten, maar worden gevangen. Deze beer valt ook onder deze afspraak." 

Dodelijke wormen

De wasbeer wordt nu in een dierenambulance vervoerd naar de stichting. "Daar gaan we het dier ziektevrij maken."

Ze legt uit dat verwilderde wasberen wormen kunnen hebben, die dodelijk kunnen zijn voor mensen. Daarom moet een exotisch dier, waaronder de wasbeer, worden afgeschoten volgens Europese richtlijnen.

Maar de Stichting AAP heeft daar in dit geval bezwaar tegen gemaakt. Nu zijn er afspraken gemaakt met instanties in Limburg. "Wij vinden het onaanvaardbaar dat een dier zo wordt doodgeschoten, maar een wasbeer hoort ook niet vrij rond te lopen in ons land."

De
Lees ook:
De wasbeer lijkt zich te vestigen in Nederland

De Stichting vangt het dier dus op. "Deze wasbeer wordt eerst ziektevrij gemaakt, en vervolgens onder soortgenoten gebracht. Daarna kan de beer hopelijk snel verhuizen naar een dierentuin. Daar is plek genoeg", zegt de woordvoerder.

Daar trekt de wasbeer wellicht net zo veel bekijks als de afgelopen dagen in Vught:

Slapende wasbeer in boom trekt bekijks in Vught

00:41
Het komt niet zo vaak voor dat een wasbeer wordt gezien in Nederland, laat staan eentje die heerlijk ligt te slapen in een boom. In Vught stonden dan ook veel mensen toe te kijken hoe het beestje ligt te dromen.