Ga naar de inhoud
Spectakel verwacht

Onstuimig weer zorgt komende dagen voor metershoge golven voor Nederlandse kust

Archieffoto van de lentestorm op Terschelling afgelopen januari. Beeld © ANP / Laura Conijn

De ijskoude en sterke wind die vanaf de noordpool onze kant op komt blazen veroorzaakt vanaf morgen niet alleen winterse omstandigheden, maar ook nog eens metershoge golven. De zee bij de Waddeneilanden zal woest zijn, verwacht Leander de Wit van Buienradar.

De komende uren staat ons een flinke weersomslag te wachten, laat meteoroloog Leander de Wit weten. In de loop van vannacht wordt het vanuit het noordwesten bewolkt en komt er een koufront met regen het land binnen. Dit front trekt vervolgens verder richting het zuidoosten. Door de ijskoude lucht die vanaf de Noordpool ons land binnen waait zal het koud worden.

Maandag tot en met woensdag krijgt ons land te maken met guur en koud weer, met regen-, hagel- en natte sneeuwbuien met kans op onweer en zware windstoten. Er staat een vrij krachtige noordwestenwind, kracht 5 tot 7, met uitschieters naar boven in het Waddengebied.

'Spectaculair
Lees ook:
'Spectaculair weer' in aantocht: kou, winterse buien en wind

De harde wind die dus gaat waaien, komt uit het noordwesten, vanaf de noordpool, zegt De Wit.

Deze wind waait hard en kan op de Noordzeekust bij Noorwegen zorgen voor golven tot wel 15 meter hoog. Maar ook op de Nederlandse Waddeneilanden verwacht De Wit uitzonderlijk hoge golven van wel vijf meter hoog. "Het is onwaarschijnlijk dat golven voor de Nederlandse kust hoger worden dan 5 à 6 meter, dat komt doordat de zee daar niet erg diep is. Dat de golven nu op die grens gaan zitten is wel uitzonderlijk."

Hier hangen golfhoogtes van af

Leander de Wit: "In principe hangen golfhoogtes af van de zogeheten 'Fetch'. Dit is een gebied op zee waarover de wind constant in dezelfde richting over het wateroppervlak kan waaien. Hierdoor ontstaan vervolgens golven."

"De komende dagen is deze Fetch enorm: de wind kan vrij waaien tussen Groenland en de kusten aan de Noordzee. Dit zorgt dus voor golven van 15 meter aan de kust van Noorwegen, en golven van vijf meter bij de Waddeneilanden."

"Op de Noorse Zee en het noorden van de Noordzee kunnen golven veel hoger worden omdat de zee daar beduidend dieper is, tot wel meer dan vijftig meter diep. Vlak voor de noordkust van de Wadden is de diepte dus veel minder, veelal minder dan vijf meter. Hierdoor is er veel wrijving tussen de golven en de zeebodem, waardoor de golven maximaal 6 meter hoog kunnen woorden."

Direct aan het strand zullen de golven wel minder hoog zijn door onder meer zandbanken, laat De Wit weten. "Maar deze situatie staat hoe dan ook garant voor een spektakel op de Waddeneilanden. De zee zal woest zijn, de golven metershoog en de winterse buiten komen aanwaaien over zee. Het wordt spectaculair", voorspelt de meteoroloog. 

Laatste keer was bij containerramp

De laatste keer dat aan de waddenkust zulke hoge golven waren was in januari 2019. Toen verloor de MSC Zoe in stormachtig weer bijna 350 containers. De beelden van de containers die aanspoelden aan de kust van de Waddeneilanden kan iedereen zich vermoedelijk wel herinneren:

Chaos op Terschelling en Vlieland door aangespoelde containers

00:50
Chaos op Terschelling en Vlieland door aangespoelde containers