Nederland hoogrisicogebied

Negatieve coronatest verplicht voor Nederlanders die even naar Duitsland gaan

04 april 2021 13:36 Aangepast: 04 april 2021 15:07
Even tanken over de grens kan niet zomaar meer Beeld © EPA

Nederlanders die naar Duitsland reizen krijgen na Pasen te maken met strengere regels. Het Duitse beleid wordt aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Dat betekent dat reizigers vanaf zes jaar die vanuit Nederland de grens oversteken vanaf dinsdag meteen een negatieve coronatest moeten kunnen tonen.

Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, maakte vandaag bekend dat Nederland wordt aangemerkt als een hoogrisicogebied vanwege de oplopende besmettingscijfers. Er komen vooralsnog geen strenge grenscontroles, maar reizigers kunnen wel langs de kant gecontroleerd worden door de politie.

Buurlanden Tsjechië, Polen en Frankrijk hebben de aanduiding van hoogrisicogebied al eerder gekregen omdat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners te hoog ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Coronaliveblog:

Noodtoestand vanwege corona in Tsjechië niet verlengd

Reizigers hadden voorheen ook al te maken met een testplicht als ze vanuit Nederland naar Duitsland reisden, maar die wordt dus aangescherpt. Op dit moment moeten Nederlanders pas na een verblijf van 48 uur in Duitsland met een test kunnen aantonen dat ze niet zijn besmet met het coronavirus.

Nu Nederland is aangewezen als hoogrisicogebied, moeten reizigers hun reis naar Duitsland ook vooraf online aanmelden

Nederlanders in de grensstreek

Veel Nederlanders in de grensstreek gaan regelmatig even naar Duitsland, bijvoorbeeld om goedkoper te tanken of om boodschappen te doen. Dat zal nu dus moeilijker worden. Nederlanders die net over de grens werken in Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen moeten dagelijks een coronatest kunnen laten zien als ze op en neer reizen voor hun werk, maar hun reis hoeven ze niet online aan te melden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore