Mislukte verkenning

Peiling: Ruttes 'verkeerde herinnering' rond Omtzigt kost VVD zes zetels

04 april 2021 09:40 Aangepast: 04 april 2021 09:50
Rutte tijdens de nacht van Omtzigt. Beeld © ANP

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, dan zou de VVD zes zetels minder krijgen dan de partij in maart tijdens de verkiezingen behaalde, namelijk 28 in plaats van 34. Dat stelt Maurice de Hond, die bijna 4000 mensen ondervroeg.

In de peiling van De Hond gaat ook de PVV een zetel omlaag. De virtueel verloren zetels van de VVD en PVV komen ten goede aan D66 (+1), FvD (+1), PvdD (+1), Volt (+1), JA21 (+2) en BBB (+1).

Mislukte verkenning 

De Hond koppelt de zetelvermindering van de VVD aan het gedoe rondom de mislukte verkenning en demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte van de afgelopen dagen. Rutte overleefde een Kamerdebat daarover met moeite.

Hij moest wel flink door het stof, zoals in deze video te zien is:

Het draaide om de vraag wie met de toenmalige verkenners Ollongren en Jorritsma had gesproken over de positie van het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt. Rutte gaf uiteindelijk toe dat hij dat was geweest, maar zei dat hij het gesprek 'verkeerd' had herinnerd.

De oppositie diende een motie van wantrouwen in, ze betichtte Rutte van een leugen. Ruttes beoogde coalitiepartners D66 en CDA kwamen met een motie van afkeuring, die door een meerderheid werd gesteund. 

Ook deel VVD-aanhang steunt motie

In de enquête van De Hond is de deelnemers ook voorgelegd wat zij gedaan zouden hebben als zij in de Tweede Kamer hadden gezeten en over de twee moties hadden moeten stemmen. Ruim de helft (54 procent) van de Nederlanders had dan voor de motie van wantrouwen gestemd, 26 procent ook voor de motie van afkeuring. Ook onder de kiezers van de VVD zou 37 procent voor één van de twee moties gestemd hebben. 20 procent van de Nederlanders zou geen van beide moties hebben gesteund.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fons Lambie: 'Partijen hopen op einde van het Rutte-tijdperk'

De deelnemers is ook gevraagd of de partij waarop ze hebben gestemd aan een nieuw kabinet zou moeten meedoen als Rutte premier wordt. Van de kiezers van de huidige drie regeringspartners vindt een meerderheid dat die partij niet met Mark Rutte moet gaan regeren: D66: 68 procent, CDA: 57 procent en ChristenUnie: 57 procent.

Van de kiezers van JA21 vindt 51 procent van wel, en bij de VVD-stemmers vindt 77 procent dat de VVD kan regeren met Rutte als premier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore