Ga naar de inhoud
Lucht uit Noordpool

'Spectaculair weer' in aantocht: kou, winterse buien en wind

Winterse buien zijn in aantocht Beeld © ANP

Vandaag op Eerste Paasdag is het nog rustig weer en blijft het droog. Maar vanaf morgen krijgen we ronduit guur weer met winterse buien, veel wind en kou. De gevoelstemperatuur wordt onder nul, zegt Buienradar-meteoroloog Leander de Wit.

De Wit zegt dat het weer van de komende dagen 'fantastisch' is voor meteorologen. Vandaag is het nog wat saai, zegt hij. "Een beetje grijs, wel droog en misschien in de middag nog een beetje zon." De temperatuur komt vandaag uit op zo'n 9 graden, dat is iets kouder dan gemiddeld voor deze tijd.

Maar na dit rustige weer wordt het onstuimig. In de loop van de nacht wordt het vanuit het noordwesten bewolkt en komt er een koufront met regen het land binnen. Het koelt dan al af naar een graad of 5.

Op Tweede Paasdag trekt het koufront met regen in de loop van de ochtend richting het zuidoosten. Toch blijft het koud. "Dat komt door de ijskoude lucht die van de Noordpool komt", zegt De Wit. De temperatuur is niet hoger dan 6 graden, maar de wind zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur onder nul kan zijn, zeker tijdens de winterse buien.

Wel bijzonder, nog geen week geleden hadden we zomers weer en was het warmer dan 20 graden. "Het gezegde 'april doet wat-ie wil' bestaat niet voor niets. Komt de wind uit het noorden, dan kan het erg koud zijn, en als de wind uit het zuiden komt, lopen de temperaturen op."

Maar daarvan is voorlopig dus geen sprake. Morgen moeten we de hele dag rekening houden met regen-, hagel-, en nattesneeuwbuien met kans op onweer en zware windstoten. "In de ochtend kan het zelfs lokaal wit worden. Maar dat zal niet lang blijven liggen, hoogstens een uurtje."

Zware windstoten

In de namiddag en avond kan de wind in het Waddengebied verder toenemen tot storm(achtig), windkracht 8 of 9. Verder richting het binnenland waait het iets minder hard, maar zijn tijdens buien nog steeds windstoten tot 75 kilometer per uur mogelijk.

Ook dinsdag en woensdag blijft het guur en koud met winterse buien. Er staat aanhoudend een straffe noordwestenwind. Tijdens opklaringen in de nacht en een afnemende wind kan het in het binnenland tot lichte vorst komen.

Zo warm (of koud) is het nu bij jou:

Pas donderdag wordt het wat kalmer, zegt De Wit. Van winterse buien is dan geen sprake meer en af en toe is er zon. Op de meeste plaatsen is het droog. De wind neemt iets af en de temperatuur loopt vrijdag op naar rond de 10 graden. 

Echt lenteweer is ver weg, zegt De Wit. "Zover wij kunnen kijken, komt de temperatuur niet ruim boven de 10 graden uit." 

Bron: RTL Nieuws