Formatiecrisis

Rutte gaat door, ondanks breuk in coalitie: 'Ik ben strijdbaar'

03 april 2021 17:53 Aangepast: 03 april 2021 18:28
Rutte (r) en Segers, donderdag in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Rutte blijft de premierskandidaat van de VVD. Dat heeft de demissionair premier zojuist gezegd in reactie op ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Die maakte eerder vandaag bekend dat zijn partij geen deel uit wil maken van een nieuw kabinet met Rutte aan het hoofd.

Volgens Mark Rutte is het een 'goede traditie' dat partijen zich niet bemoeien met elkaars benoemingen. "Bij de formatie wordt de discussie inhoudelijk gevoerd, maar wie de partijen naar voren schuiven, is aan de partijen zelf." 

Segers legde met zijn uitspraak vandaag een bommetje onder de formatie: een nieuwe termijn voor de huidige coalitie werd in één klap onmogelijk. Rutte noemde de boodschap van Segers 'heel heftig'.

Uit welke partijen een nieuw kabinet dan moet gaan bestaan, is nu de grote vraag. Een kabinet zonder VVD is nagenoeg onmogelijk, maar veel partijen zeggen Rutte niet meer te vertrouwen. 

Compromissen

"Het raakt me wel", zegt Rutte over de kritiek die hij krijgt. "Maar ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om tot compromissen te komen. We moeten daarom op de inhoud het gesprek gaan voeren."

Mocht er geen nieuw kabinet worden gevormd met de VVD, dan zal Rutte als Kamerlid verdergaan: "Ik ben gekozen voor vier jaar. De VVD wil dolgraag knokken voor Nederland, vanuit een kabinet. Maar als dat niet gegeven is, dan ben ik natuurlijk bereid de oppositie in te gaan, en leiding te geven aan de oppositie." 

VVD-top: Rutte heeft onze volledige steun

De partijtop van de VVD blijft vierkant achter Mark Rutte staan. In een gezamenlijke verklaring zeggen partijvoorzitter Christianne van der Wal en waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans dat de partijleider hun 'volledige steun' heeft.

"Mark is de man die Nederland tien jaar lang door verschillende grote crises heeft geloodst", staat in de verklaring. "Natuurlijk gaat tien jaar dit land regeren niet zonder fouten. Waar het om gaat is dat de intenties oprecht zijn, en dat er van fouten geleerd wordt."

De vertrouwenscrisis rond de VVD-leider Rutte draait om een opmerking van Rutte over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. In zijn gesprek met verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) suggereerde hij dat Omtzigt in een nieuw kabinet een ministerspost zou moeten krijgen.

Dat bleek donderdag uit een openbaar gemaakt gespreksverslag. Die zorgde voor een explosieve ontwikkeling in het debat, omdat Rutte eerst met klem had ontkend over Omtzigt gesproken te hebben met de verkenners.

In de Tweede Kamer zei Rutte dat hij zich het gesprek 'verkeerd herinnerd' had, maar de Kamer geloofde weinig van die verklaring.

Rutte overleefde donderdag ternauwernood een motie van wantrouwen, die werd ingediend door PVV-leider Geert Wilders. Alleen de huidige coalitiepartners D66, CDA en ChristenUnie steunden die motie niet. Een minder zware motie van afkeuring werd wel aangenomen door de Tweede Kamer.

Nu zegt dus ook de ChristenUnie geen nieuw kabinet te willen vormen met Rutte als premier. "We willen nu niet doorgaan alsof het business as usual is. Wij kunnen niet geloofwaardig deelnemen aan zo'n kabinet", zei partijleider Gert-Jan Segers:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore