Geen bed beschikbaar

IC van LUMC vol met coronapatiënten, transplantatie op laatste moment afgezegd

03 april 2021 14:43 Aangepast: 03 april 2021 14:52
Archieffoto. Beeld © ANP

De transplantatie van een nier bij een patiënt van het Leidse ziekenhuis LUMC is uitgesteld omdat er geen plek was op de intensive care van het ziekenhuis, vanwege de zorg voor coronapatiënten.

Dat bevestigt het LUMC aan RTL Nieuws. Het ziekenhuis kan er verder weinig over kwijt, vanwege de privacy van de patiënt. "We vinden dit natuurlijk heel erg naar en uitermate teleurstellend voor deze patiënt en zijn of haar familie", zegt een woordvoerder.

Een kennis van de patiënt zegt dat de transplantatie 'na jarenlange ellende' eindelijk gepland was. Er was al bloed geprikt en er was een match voor de donororganen. De patiënt was al op weg naar het ziekenhuis, zegt de kennis.

Omringende ziekenhuizen

Volgens het LUMC moest de transplantatie uitgesteld worden vanwege een gebrek aan ic-bedden door de Covidzorg. Acute zorg gaat wel door, maar aan een operatie is een bed op de intensive care gekoppeld. En dat is niet beschikbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dreigt zwart scenario in ziekenhuizen? Zo staat het ervoor

"We overleggen hierover altijd met omringende ziekenhuizen en bekijken of er uitwijkmogelijkheden zijn", zegt het LUMC. "Dit is iets waar we de hele dag tegenaan lopen. We zijn continu aan het schakelen hoe we onze patiënten het beste kunnen opvangen. Met als gevolg dat sommige operaties weer moeten wijken voor andere."

Bekijk ook: Trotse geneeskundestudent Orwa helpt mee in het ziekenhuis

Van spullen aangeven tot aan de administratie: geneeskundestudenten nemen zoveel mogelijk taken over van verpleegkundigen en artsen in het Maastricht UMC.

Niet alle transplantaties liggen stil, benadrukt het ziekenhuis. Zo is er vandaag nog een levertransplantatie. "We moeten dit door de huidige Covid-drukte per patiënt bekijken. Maar helaas moet deze niertransplantatiepatiënt langer wachten. Iets dat wij ook heel naar en teleurstellend vinden natuurlijk."

'Op individuele basis'

Door de coronabesmettingen is de druk op intensive cares erg groot, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Hij zegt dat dit 'op individuele basis voor komt', maar over dit specifieke geval kan hij niets zeggen.

"Het is natuurlijk ongelofelijk vervelend voor de patiënt en zijn of haar familie. We streven ernaar om de Covid-druk zo goed mogelijk te spreiden, zodat in alle regio's de reguliere zorg kan doorgaan."

Niet op grote schaal

Volgens Kuipers gebeurde het uitstellen van een transplantatie ook voor corona, vaak door 'een samenloop van omstandigheden'. Het gebeurt volgens hem nu ook niet op grote schaal. 

Door het uitstellen van de transplantatie is geen orgaan verloren gegaan. Dat is via de Nederlandse Transplantatie Stichting aan andere patiënten aangeboden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore