Mislukte verkenning

Lekken richting Rutte niet onderzocht door Rijksrecherche

02 april 2021 17:52
Rutte bood vannacht zijn excuses aan. Beeld © ANP

De Rijksrecherche doet vooralsnog geen onderzoek naar het lekken van informatie uit de verkenning naar VVD-fractievoorzitter Mark Rutte. Dat laat het OM Den Haag weten na vragen van RTL Nieuws. Gisteren bleek dat Rutte voortijdig door een bron was geïnformeerd over de inhoud van de gespreksverslagen uit de formatie.

Van alle gesprekken met fractievoorzitters hadden de eerste verkenners, Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma, notities gemaakt. Ook ambtenaren van de ambtelijke ondersteuning hadden schriftelijke aantekeningen gemaakt van de gesprekken.

Voorinformatie

Tijdens het debat met de Tweede Kamer bleek gisteren dat Rutte voorinformatie kreeg toegespeeld over de inhoud van die gespreksverslagen van de verkenners. "Ik hoorde vanmorgen om 7.30 uur via via dat in die notities stond 'Omtzigt, minister'", zo vertelde hij de Kamer.

Kamerleden reageerden ziedend, omdat zij pas later die ochtend hun eigen gespreksverslagen konden inzien. Rutte wilde niet vertellen wie zijn bron was. Dat werd ook later in het debat niet opgehelderd. De verkenners Tamara van Ark, Wouter Koolmees, Kajsa Ollongren en Annemarie Jorrisma ontkennen de bron te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte na pijnlijk debat: 'Geheugentrainer? Alleen serieuze vragen, graag'

Het schenden van een ambtsgeheim is strafbaar. De Rijksrecherche kan in zo'n geval onderzoek doen. Dat is nu niet het geval. Het OM in Den Haag laat weten dat er geen aangifte is gedaan. Wel kan de Rijksrecherche ook ambtshalve, zonder aangifte, overgaan tot een strafrechtelijk onderzoek. "Maar dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen." 

Onwaarheid

Uit de documenten die gisteren openbaar zijn gemaakt kwam naar voren dat Rutte vorige week een onwaarheid had verspreid over de inhoud van zijn gesprekken met de verkenners. Zo ontkende hij tegenover journalisten dat hij met de verkenners over het Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt had gesproken. 

Gisteren moest Rutte toegeven dat dat een onwaarheid was en dat hij wel degelijk met de verkenners over Omtzigt had gesproken. De VVD-leider ontkent te hebben gelogen en stelt dat hij 'geen herinnering' had aan dit gedeelte van het gesprek. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore