Ga naar de inhoud
Tegenslag voor staatssecretaris

Verbod op lachgas en designerdrugs uitgesteld: handhaving kost te veel

Beeld © Novum RegioFoto

Het zal naar verwachting nog zeker een jaar duren voordat het lachgasverbod wordt ingevoerd. Ook zogenoemde designerdrugs zullen voorlopig niet ondergebracht worden in de Opiumwet, schrijven justitieminister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een Kamerbrief.

De handhaving zal vermoedelijk zoveel extra druk opleveren voor met name de politie dat er meer geld voor nodig is. Dat zal dit demissionaire kabinet niet meer vrijmaken, zo heeft het aan de Tweede Kamer laten weten.

Tegenslag

De wetswijzigingen liggen inhoudelijk al maanden klaar, maar er is nog nader gekeken naar de praktische uitvoerbaarheid. Daaruit is gebleken dat de handhaving veel extra werk zal opleveren.

Dat is een nieuwe tegenslag voor met name Blokhuis, die al in 2019 aankondigde het middel te willen verbieden. De wetswijziging wordt niet verwacht voor het voorjaar van 2022, in plaats van de tweede helft van 2021, zoals het kabinet tot nu toe verwachtte.

Alarm
Lees ook:
Alarm om drug 3-MMC: 'Die troep heeft onze zoon Gerjan de dood in gejaagd'

Lachgas voor recreatief gebruik moet worden onderbracht op lijst II van de Opiumwet, samen met andere softdrugs. Voor 'eigenlijke toepassingen', bijvoorbeeld in een slagroomspuit, wordt in de wet een uitzondering gemaakt.

Lijst Ia

Nieuwe designerdrugs (formeel Nieuwe Psychoactieve Stoffen, of NPS) die lijken op middelen die al op de lijst met harddrugs staan, zouden op een eigen nieuwe lijst terechtkomen: lijst Ia. 

De 26-jarige Gerjan gleed af na een overdosis 3-MMC. In deze video vertellen zijn ouders wat deze nu nog legale drug met hun zoon deed:

Ouders Gerjan over 3MMC: 'Laat zijn dood niet voor niets zijn geweest'

04:35
Meer jongeren kampen met problemen door 3-MMC, dus is het tijd voor actie vinden Gerjans ouders.