Klappen met wapenstok

Agent vrijgesproken van strafbaar geweld na schedelbreuk arrestant

02 april 2021 15:35 Aangepast: 02 april 2021 15:38
Archieffoto. Wapenstok aan de riem van een politieagent. Beeld © ANP

Een 52-jarige politieagent uit Eindhoven pleegde geen strafbaar geweld, toen hij een 21-jarige arrestant meerdere keren sloeg met een wapenstok. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch besloten. De agent wordt vrijgesproken van poging tot doodslag en zware mishandeling van de arrestant, die een schedelbreuk opliep.

Het geweld gebeurde bij een arrestatie op 18 januari vorig jaar. De arrestant stapte na een achtervolging plotseling in een politieauto, en weigerde het portier open te doen en uit te stappen.

Twee agenten probeerden de man uit de politieauto te krijgen, onder meer met gebruik van pepperspray, maar dat lukte niet. De 52-jarige agent sloeg de man daarop dertien keer met zijn wapenstok. Eén klap raakte het hoofd van de man, met een schedelbreuk tot gevolg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Greep politie té hard in op het Malieveld? 'Filmpjes roepen vragen op'

Het Openbaar Ministerie vond dat de agent 'fors te ver' was gegaan. Het OM had werkstraf van 240 uur geëist, naast een celstraf van 90 dagen, waarvan 89 voorwaardelijk.

Klap op hoofd was per ongeluk

Volgens de rechtbank gebeurde de klap op het hoofd per ongeluk, omdat de slagen op de benen van de man gericht waren. Dat maakt de rechter onder meer uit camerabeelden op. Een onverwachte beweging van de arrestant zorgde er volgens de rechter voor dat hij op zijn hoofd geraakt werd.

Van politiemensen mag verwacht worden dat zij 'vastbesloten en daadkrachtig' optreden, zolang dat 'professioneel en gecontroleerd' gebeurt, meent de rechtbank.

In dit geval mocht de agent volgens de rechter zwaarder geweld gebruiken, nadat eerdere pogingen de man uit de auto te krijgen geen resultaat hadden gehad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore