Guur en onaangenaam

Sneeuw met Pasen, misschien wel kouder dan met Kerstmis

02 april 2021 13:55 Aangepast: 02 april 2021 13:58

Wie zich had verheugd op mooie zonnige paasdagen en wat lekkere vrije dagen daaromheen komt dit jaar bedrogen uit. Het wordt onaangenaam koud, met een gure wind en buien waaruit (korrel)hagel en sneeuw kunnen vallen.

Slecht nieuws dus voor mensen die bijvoorbeeld al een plek op de camping hebben gereserveerd. Het is natuurlijk ook een vreemd contrast, enkele dagen geleden werd nog de warmste maartdag ooit gemeten, met 26,1 graden. Zulke temperaturen blijven de komende periode ver buiten bereik.

Ronduit onbehaaglijk

Alle spreekwoorden kunnen dezer dagen weer uit de kast worden getrokken. 'Maart roert zijn staart', 'april doet wat ie wil' en zelfs 'aprilletje zoet heeft nog weleens een witte hoed'. Met dat laatste gezegde krijgen we op tweede paasdag bijna zeker te maken. Er trekken winterse buien over, en de kans bestaat dat de sneeuw die daaruit valt zelfs even blijft liggen.

Daarbij wordt het niet warmer dan een graad of 5, en met die al gememoreerde gure wind voelt het nog kouder aan en is het ronduit onbehaaglijk. En bovendien lijkt het erop dat het op deze tweede paasdag kouder zal zijn dan het afgelopen Kerstmis was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Warmste 31 maart ooit, tweede paasdag hagel en natte sneeuw: 'Het wordt bibberen'

Groot contrast

De dag ervoor, eerste paasdag, verloopt overigens wel iets beter: de zon komt vaker tevoorschijn en het blijft droog. De temperatuur ligt dan rond een graad of 9. 

En wat een contrast met vorig jaar. Toen viel Pasen weliswaar later in de maand (12 en 13 april), maar met een temperatuur van zo'n 23 à 25 graden was het maar liefst 20 graden warmer dan het nu wordt.

Vanaf woensdag lopen de temperaturen weliswaar langzaam op tot een graad of 9, maar ze blijven nog behoorlijk achter bij de 13 graden die het gemiddeld in deze tijd van het jaar is.

Bekijk ook - Winterse neerslag: zo ontstaan sneeuw, hagel, ijzel en regen

De winter kent een hoop verschillende soorten neerslag. Nicolien Kroon van Buienradar over de omstandigheden die dat veroorzaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore