Ga naar de inhoud
Longembolie

Vijf trombosemeldingen na vaccinatie AstraZeneca, een sterfgeval

Spuiten met het AstraZeneca vaccin in een vaccinatielocatie van de GGD. Beeld © ANP

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal vijf meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na inenting met het vaccin van AstraZeneca. Het gaat om vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Een van hen is overleden.

Ongeveer 400.000 mensen in Nederland hebben tot nu toe het vaccin van AstraZeneca gekregen. Een verband tussen het vaccin en de klachten is niet aangetoond, maar wordt nog onderzocht.

Volgens bijwerkingencentrum Lareb hadden drie van de patiënten uitgebreide longembolieën. De meldingen lijken vergelijkbaar met die in andere landen. Ook daar ging het om een combinatie van uitgebreide vormen van trombose in combinatie met een sterke daling van het aantal bloedplaatjes. Ook daar traden de klachten 7 tot 10 dagen na de vaccinatie op.

Moet
Lees ook:
Moet je je zorgen maken om AstraZeneca-vaccin? 'Geen paniek, ik herhaal: geen paniek'

Vervolgonderzoek

De Nederlandse meldingen zijn doorgestuurd naar het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) voor vervolgonderzoek.

De EMA praat volgende week weer over het vaccin. Eerder deze week zei de organisatie dat er geen bewijs is gevonden voor een verband tussen het vaccin en de klachten, maar dat dit ook nog niet kan worden uitgesloten. De voordelen van het vaccin in de strijd tegen de corona-uitbraak wegen ook zwaarder dan de kans op zulke klachten, aldus de waakhond.