Fouten wegmoffelen

Echtgenote Omtzigt over aanblijven Rutte: 'Stuitende arrogantie van de macht'

02 april 2021 08:59 Aangepast: 02 april 2021 09:10
Omtzigt en zijn vrouw brengen hun stem uit bij de Tweede Kamerverkiezingen. Beeld © ANP

De echtgenote van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, Ayfer Koç, heeft gereageerd op het aanblijven van Rutte en dat hij geen moment aan opstappen heeft gedacht. "Het wordt steeds erger en stuitender die arrogantie van de macht. Deze premier kan toch nooit meer het vertrouwen in de rechtsstaat herstellen?", twittert Koç.

Pieter Omtzigt zelf heeft nog niet gereageerd op het aanblijven van Rutte. Op Twitter deed zijn vrouw dat dus wel: "Deze tijd vraagt om dienend leiderschap. We staan voor grote problemen die structureel en daadkrachtig aangepakt moeten worden."

Koç vervolgt: "Het moet afgelopen zijn met brandjes blussen, fouten wegmoffelen, liegen, de Kamer van belangrijke informatie onthouden, het tegenwerken van Kamerleden, en met imago bezig zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositie ziedend over uitleg Rutte: 'Ik weet werkelijk niet wat ik hoor'

Meer dan veertien uur lang debatteerden de Kamerleden over het gefotografeerde verkenningsmemo, waarop de naam van het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt te zien was. 'Functie, elders', was te zien. Rutte ontkende eerst dat Omtzigt besproken was, maar uit gespreksverslagen bleek dat wel zo te zijn. Rutte zei daarop dat hij zich de gesprekken 'verkeerd herinnerd' had. 

Snoeiharde kritiek

Het leidde tot snoeiharde kritiek van de Kamer, waar velen vonden dat Rutte niet meer te vertrouwen is. D66 en het CDA dienden een motie van afkeuring in, oppositieleider Geert Wilders kwam eerder al met een motie van wantrouwen tegen Rutte om zijn 'leugens en bedrog'. De hele oppositie, inclusief de SGP, steunde die.

Dat betekent dat bijna de helft van de Kamer - 72 Kamerleden - twee weken na de verkiezingen al geen vertrouwen meer in hem heeft. Rutte overleefde het debat dus met grote moeite. Na afloop stond hij de pers te woord, maar hij bleek not amused over de vraag of hij een geheugentrainer nodig heeft:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore