Demissionair premier Mark Rutte ligt zwaar onder vuur in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders heeft een motie van wantrouwen tegen hem ingediend. Wat gebeurt er als die wordt aangenomen? Betekent dat het eind van Rutte?
Als de meerdeheid van de Kamerleden de motie steunt, zal Rutte zijn ontslag moeten aanbieden aan de koning. Vermoedelijk zal dan iemand anders uit het kabinet zijn plek overnemen.
Een van de vicepremiers?
Politiek verslaggever Frits Wester: "Het meest logisch is dan dat één van de zittende bewindslieden van de VVD zijn plek overneemt. Bijvoorbeeld Stef Blok of Tamara van Ark."
Maar het kan ook een van de huidige vicepremiers worden, zoals Hugo de Jonge (CDA) of Kajsa Ollongren (D66), zegt Wester. "Al zal Ollongren na de mislukte verkenning niet logisch zijn."

Als Rutte weggestuurd wordt, kan hij nog wel fractievoorzitter van de VVD blijven. Alleen zijn eigen fractie kan hem daar wegsturen. "Maar de kans dat hij die rol blijft vervullen als hij weg moet, lijkt in zo'n geval heel klein. Stel dat hij als fractieleider aanblijft, is hij namens de VVD gewoon onderhandelaar. Maar ook dat lijkt dan niet realistisch." Rutte kan er ook nog voor kiezen om zelf op te stappen.
Geen nieuwe verkiezingen
De demissionair premier kreeg bij de verkiezingen vorige maand veruit de meeste stemmen. 1.988.651 mensen stemden op de VVD-leider. Dat betekent dat bijna 1 op de 5 mensen in het stemhokje het vakje van Rutte rood inkleurde.
Het mogelijk aftreden van de demissionair premier betekent niet dat er nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden. Het kabinet is immers al gevallen.