Besluit politie

Directeur Amber Alert woest om stoppen samenwerking: 'Gaat kinderlevens kosten'

01 april 2021 21:29 Aangepast: 01 april 2021 21:32

De directeur van Amber Alert, Frank Hoen, is woest dat de politie een einde maakt aan de samenwerking. "Dit gaat kinderlevens kosten."

De politie meldde vandaag dat de samenwerking met Amber Alert stopt. Berichten over en signalementen van vermiste kinderen die in levensgevaar kunnen zijn, worden vanaf deze zomer verstuurd via Burgernet. Dat is een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie.

'Wij zijn razendsnel'

"Dit gaat kinderlevens kosten", zegt Frank Hoen, directeur van Amber Alert. "Wij hebben sinds 2008 gewerkt aan het opzetten van een systeem om informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht van miljoenen burgers te brengen."

Dat doet Amber Alert onder meer via reclameschermen, social media, snelwegborden, websites, tv en informatie bij pinautomaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie stopt met Amber Alert: vermissingen kinderen straks gemeld via Burgernet

Het gaat volgens Hoen niet lukken om met Burgernet direct zo'n bereik te krijgen. Hij wijst erop dat van al de keren dat het Amber-Alertsysteem is ingezet, er in 94 procent van de gevallen een succesvolle afloop was. Verder stoort het Hoen dat de politie de samenwerking eenzijdig heeft opgezegd. "We zijn voor een voldongen feit geplaatst."

Geen invloed 

De politie stelt dat de verandering verder geen invloed heeft 'op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen'. Het alertsysteem werd gemiddeld twee keer per jaar ingezet, stelt de politie. "Bovendien verlopen de vermissings-alerteringen, doordat alles onder één dak zit, straks efficiënter en worden er kosten bespaard."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amber Alert sleept Nationale Politie voor rechter om aanbesteding

Ook het ministerie van Justitie denkt dat berichten over vermissingen herkenbaarder worden als ze allemaal onder één systeem komen te vallen.

Bij Burgernet ontvangen mensen een spraak- of sms-bericht wanneer iets gebeurt in hun omgeving. Burgernet wordt ingezet bij onder meer diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen.

Ongedeerd teruggevonden

In oktober vorig jaar zond de politie nog een Amber Alert uit voor de 15-jarige Celine. Ze werd niet veel later ongedeerd teruggevonden en er werd een verdachte aangehouden.

Amber Alerts hebben niet altijd een drama kunnen voorkomen. Zo is er voor de jongens Ruben en Julian tevergeefs alarm geslagen. Ook voor het Dordtse meisje Milly Boele kwam het alert te laat.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore