'Efficiënter en minder kosten'

Politie stopt met Amber Alert: vermissingen kinderen straks gemeld via Burgernet

01 april 2021 18:51 Aangepast: 01 april 2021 19:13
Toenmalig justitieminister, Ivo Opstelten, vierde in 2013 het 5-jarig bestaan van Amber Alert. Beeld © ANP (archieffoto)

De politie stopt met het gebruik van Amber Alert. Dat is het digitale waarschuwingssysteem waarbij burgers worden ingeseind als een kind wordt vermist dat mogelijk in levensgevaar is. Het zou volgens de politie efficiënter en goedkoper zijn om de berichten via Burgernet te gaan verspreiden.

In overleg met demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus is besloten berichten over vermiste kinderen naar buiten te brengen via Burgernet. Dat is een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie.

Geen invloed op kwaliteit

"De verandering heeft verder geen invloed op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen", stelt de politie. Amber Alert werd gemiddeld twee keer per jaar ingezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijk deze video samen met je kind: tips tegen ontvoering en vermissing

Bij het systeem van Burgernet ontvangen mensen een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in hun omgeving. Burgernet wordt ingezet bij onder meer diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen.

Herkenbaarder

Het ministerie van Justitie en Veiligheid denkt dat berichten over vermissingen herkenbaarder worden als ze allemaal onder één systeem komen te vallen. "Bovendien verlopen de vermissingsalerteringen, doordat alles onder één dak zit, straks efficiënter en worden er kosten bespaard", stelt de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amber Alert sleept Nationale Politie voor rechter om aanbesteding

In oktober vorig jaar zond de politie nog een Amber Alert uit voor de 15-jarige Celine. Ze werd niet veel later ongedeerd teruggevonden en er werd een verdachte aangehouden.

Helaas hebben Amber Alerts niet altijd een drama kunnen voorkomen. Zo is er voor de jongens Ruben en Julian tevergeefs alarm geslagen. Ook voor het Dordtse meisje Milly Boele kwam het alert te laat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore