Naam auteur niet vrijgegeven

Politie pakt verdachte op voor bedreigen 23-jarige schrijfster

01 april 2021 17:33 Aangepast: 01 april 2021 17:40
Archieffoto

De politie heeft een 19-jarige man uit Noord-Brabant opgepakt vanwege het online bedreigen van een 23-jarige vrouwelijke auteur uit Amsterdam. De vrouw zou al langere tijd bedreigd worden via internet, meldt de politie.

De politiewoordvoerster wil geen naam van de auteur noemen, maar gezien de leeftijd en de aanhoudende bedreigingen gaat het waarschijnlijk om Lale Gül. Zij wordt online bedreigd sinds haar boek Ik ga leven uitkwam.

Gül kreeg doodsbedreigingen via sociale media. In de roman, die gaat over een Turks streng-islamitisch gezin in Amsterdam-West, is ze kritisch over veel Turkse en islamitische tradities waar ze mee is opgegroeid.

Nog steeds op zoek

Met behulp van digitaal specialisten wist de politie de persoon te vinden. De verdachte uitte de bedreigingen met afgeschermde accounts. De woordvoerster zegt dat de 19-jarige niet verdacht wordt van álle bedreigingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prominenten in manifest voor bedreigde schrijfster Gül: 'Zo doen we dat hier niet'

Dat betekent dat de politie nog steeds op zoek is naar meer mensen. Het onderzoek loopt dus nog steeds.

Gül zei eerder dat ze haar ouderlijk huis was ontvlucht nadat ze werd geprezen door PVV-leider Geert Wilders. Ze trok zich tijdelijk terug uit de openbaarheid vanwege alle bedreigingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Soraya werd verstoten uit haar geloofsgemeenschap: 'Ik moest gelijk het huis uit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore