Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Was jij je mondkapje nooit (en is dat erg)?

Hoe vaak was jij je mondkapje?

Was jij elke keer na gebruik je mondkapje? Of stop je hem gebruikt weer in je jaszak, om hem de volgende keer ongewassen weer op te doen? Hoe ongezond is dat eigenlijk? We vroegen het aan een expert voor deze 221ste corona-update.

Gebruik elk mondkapje één keer. Raak je mondkapje alleen met schone handen aan. Houd je mondkapje alleen vast aan het elastiek of touwtje. Pak elke vier uur een schoon mondkapje. Was stoffen mondkapjes dagelijks op 60 graden.

De regels zijn duidelijk

De regels voor het gebruik van het mondkapje staan duidelijk omschreven op de site van de Rijksoverheid. Maar er zijn genoeg mondkapjes die in broek- of jaszakken of tassen verdwijnen, of aan autospiegeltjes worden opgehangen. Om daarna weer ongewassen opnieuw te worden gebruikt.

Uit een enquête van de krant BN DeStem blijkt dat 86 procent van de deelnemers van de enquête een vies mondkapje draagt. Hoe erg is dat? 

'Risico jezelf te besmetten'

"Die regels zijn er niet om aan onze laars te lappen", zegt Marcel Zwietering. Hij is hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit. "We moeten ons eraan houden. Want als 17 miljoen mensen tegelijkertijd hun mondkapje verkeerd gebruiken, dan kan het uit de hand lopen."

Dus ook Zwietering herhaalt: raak het mondkapje niet aan de buitenkant aan, en alleen met schone handen. "Dat heeft twee redenen", zegt hij. "In eerste instantie om jezelf te beschermen. Het virus kan op producten gaan zitten als iemand daar nét voor jou overheen heeft geproest. Als het dan aan je handen komt, ben je nog niet ziek. Maar zit je dan aan je mondkapje... Dan loop je het risico jezelf zo te besmetten."

Voor de medemens

"In tweede instantie moeten we ons aan de mondkapregels houden om anderen te beschermen", zegt Zwietering. 

"We vergeten het soms een beetje, maar het coronavirus kan ook aan je handen of aan de buitenkant van je mondkapje zitten. En dan kun je het rondblazen in de supermarkt en andere mensen besmetten."

Dat is ook de reden dat zo'n mondkapje elke keer na gebruik moet worden weggegooid. Of, als het een stoffen exemplaar is, moet worden gewassen op 60 graden, lange was. "Met een goed hoge temperatuur gaat dat virus kapot. Wat ook kan is het mondkapje even in water koken, als het water kookt is het meteen genoeg."

Vieste plek van je lichaam

Bovendien is het ook gewoon hygiënisch, stelt de hoogleraar. "Er hopen zich allemaal bacteriën op zo'n kapje, die daarna, als je hem niet wast, daar ook nog eens ongestoord kunnen krioelen."

Mag
Lees ook:
Mag je mondkapje in je broekzak? En is wassen op veertig graden voldoende?

Dat is niet schadelijk voor je gezondheid: je kan jezelf niet ziek maken met je eigen bacteriën, weet Zwietering, maar vies is het wel. "Je mond is een van de vieste plekken van je lichaam, daar zitten veruit de meeste bacteriën. Je zit in zo'n kapje te blazen, het wordt vochtig, viezig."

Het is net zoiets als elke dag een nieuwe onderbroek aantrekken, besluit Zwietering. "Dat vindt iedereen heel logisch. En als je het niet doet, gaat het op een gegeven moment toch een beetje stinken."

EditieNL zocht uit: zo vies is je mondkapje.

02:15

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore