Ga naar de inhoud
Motie van wantrouwen

Oppositie ziedend over uitleg Rutte: 'Ik weet werkelijk niet wat ik hoor'

Mark Rutte omringd door pers, voorafgaand aan het debat. Beeld © ANP

De oppositie heeft ziedend gereageerd op de uitlatingen van premier en VVD-leider Mark Rutte dat hij niet loog over zijn gesprek met de oud-verkenners over de positie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Ik weet niet wat ik hoor!" zei SP-leider Lilian Marijnissen. De PVV heeft een motie van wantrouwen ingediend.

PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen noemde de verdediging 'ontluisterend', en volgens PVV-boegbeeld Geert Wilders 'weet heel Nederland dat Rutte het woord 'waarheid' niet eens kan spellen'.

Rutte heeft 'keihard gelogen' over zijn gesprek met de verkenners, zegt Wilders. "Het zou hem sieren als hij op zou stappen."

Rutte zwaar onder vuur bij start debat uitgelekte notities

02:01

'Wegwezen'

"Rutte heeft Nederland schaamteloos voorgelogen", zei Wilders in de Tweede Kamer. "Maar dit keer heeft de waarheid hem ingehaald. Ik zou tegen de heer Rutte willen zeggen: ga lekker zelf op zoek naar een functie elders. Wegwezen!"

Wilders hekelt ook de verkenners, die stelden dat geen van de fractievoorzitters Omtzigt heeft genoemd. Hij noemt de Nederlandse politiek 'doodziek'. 

Wat is er aan de hand?

VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft gesuggereerd dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in een nieuw kabinet een ministerspost zou moeten krijgen. Dat bleek eerder vandaag uit een openbaar gemaakt gespreksverslag. Eerder zei hij nog dat dit niet het geval was.

Rutte herinnerde zich niet dat hij het in zijn gesprek met de voormalige verkenners over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt had gehad, zei hij. "Ik heb niet gelogen." Bekijk hier het fragment:

Rutte over notitie Omtzigt: 'Ik heb het me achteraf verkeerd herinnerd'

00:40

Motie van wantrouwen

Verschillende partijen willen dat Rutte opstapt als premier. In het debat zal al snel worden gestemd over een motie van wantrouwen tegen de premier, ingediend door Wilders. De oppositieleider vindt dat Rutte inmiddels een "Pinokkio-neus van hier tot Zuid-Amerika" heeft.

"Hoe kan de minister-president nog geloofwaardig door?" vragen ook Marijnissen en Ploumen zich af.

'Wees eerlijk'

Volgens Jesse Klaver gebruikte Rutte een bekende strategie, waarin Rutte over zijn herinnering begint. "Rutte zegt 'I’m not a crook' en dan weten we wat dat betekent", zei de GroenLinks-leider in verwijzing naar de Amerikaanse president Richard Nixon.

Rutte zei in het debat steeds opnieuw: "Ik heb niet gelogen". Klaver gaf de demissionair premier een "bescheiden advies: wees eerlijk".

Kaag: 'Hier scheiden onze wegen'

Kaag reageert met 'zwaar gemoed' op Rutte. "U heeft ook namens mij tegen de pers gezegd dat wij beiden niet over Omtzigt hebben gesproken. Maar hier scheiden onze wegen."

Bekijk hier het fragment:

Kaag tegen Rutte: 'Hier scheiden onze wegen'

01:31

'Rutte kan niet verder'

"Rutte kan niet verder", vindt ook Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Ook zij noemt het geheugen van premier Rutte, waarover het al ging in de nasleep van de affaire rond burgerdoden in de Iraakse stad Hawija en het opstappen van Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken.

"Óf je kent het verschil niet tussen een leugen en de waarheid, óf je hebt een dermate slecht geheugen dat je je voor het land belangrijke dingen niet meer herinnert", aldus Ouwehand in het debat.

Live
Kijk hier live mee met het debat:

Geloofwaardigheidscrisis

De openbaar gemaakte gespreksverslagen hebben voor een 'explosieve ontwikkeling' in het debat gezorgd, zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"Het blijkt dat Mark Rutte wel degelijk over Pieter Omtzigt heeft gesproken, terwijl hij dat vorige week nadrukkelijk nadrukkelijk heeft ontkend", zegt Lambie. Volgens Lambie is er een geloofwaardigheidscrisis ontstaan rond Rutte.