Meer graspollen

Tranen en niezen: vanaf Pasen meer last voor hooikoortspatiënten

01 april 2021 14:11 Aangepast: 01 april 2021 18:16
Beeld © iStock

Niezen, tranende ogen en een loopneus. Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts: vanaf het aankomend paasweekend zullen zij meer en meer last van hun allergie krijgen.

Bomen zijn door de hoge temperaturen van de laatste dagen versneld in bloei gekomen. Nu er vanaf Pasen weer kouder weer wordt verwacht, houdt de bloei langer aan.

Van berken naar gras

Naar verwachting gaat het seizoen van de bij hooikoortspatiënten beruchte berkenpollen meteen over in het graspollenseizoen, zeggen de deskundigen van Wageningen University, het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC, het Elkerliek Ziekenhuis en Weeronline.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook zo'n last van hooikoorts? 11 tips om het gesnotter te verminderen

De pollenmeters bij beide ziekenhuizen hebben de afgelopen week beduidend meer pollen opgevangen. Dat komt doordat de bloei van populier, es en wilg is begonnen. De bloei is volgens de deskundigen twee weken later dan vorig jaar, omdat het dit jaar lang koud is gebleven.

Nu het warmer is komt ook de berk snel in bloei en dat zal de komende dagen al voor veel hooikoortsklachten zorgen. De piek van de berkenbloei ligt tussen 10 en 24 april. De grootste overlast is begin mei voorbij, als het gras gaat bloeien.

Corona

In februari was er een hooikoortspiek omdat toen de els in bloei stond. De deskundigen waarschuwen dat hooikoortsklachten erg kunnen lijken op coronaklachten, maar meestal heeft een hooikoortspatiënt geen koorts of reukverlies.

Allergische patiënten die het niet vertrouwen moeten altijd een test laten doen, adviseren de wetenschappers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Esmiralda (45) genas van hooikoorts na hypnose: 'Nog nooit zo'n mooi jaar gehad'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore