'Wat bezielt deze mensen?!'

Woede om rotzooi in parken na zomerse dagen: 'Dit kan gewoon niet'

01 april 2021 11:39 Aangepast: 01 april 2021 15:03
Beeld © Twitter / Sebastian Kruis

Een troosteloze aanblik: honderden blikjes, flessen, plastic bekers andere troep sierden vanochtend verschillende parken in Nederland. Na een dag vol zon en vertier blijken veel parkbezoekers hun afval niet te hebben opgeruimd. Tot grote ergernis van anderen. "Wat bezielt deze mensen?!"

Dat zegt Sebastian via Twitter, over het Westbroekpark in Den Haag.

Ook op andere plekken, waaronder in het Vondelpark, was het flink raak, zo is te zien op filmpjes en foto's die opduiken via social media:

Eergisteren ging het ook al mis op veel plekken. Zo was het een zooitje in Park Valkenberg in Breda en hadden de vrijwilligers van het Spoorpark in Tilburg het tot in de avond druk met opruimen. 

Grote ergernis

Zwerfafval is voor véél Nederlanders ergernis nummer één, onderzocht Buurtfacts in 2016. Van alle klachten die jaarlijks bij de gemeente binnenkwamen, ging een derde over afval. We storen ons dus mateloos aan overvolle afvalbakken en vervuilde parken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonnige dagen zorgen voor zooi in parken: 'Ruim je afval op'

Toch is het lastig om iemand aan te spreken die zijn troep niet opruimt na een dagje barbecueën, weet Gytha Heins van succesvolaanspreken.nl. "Het klinkt misschien gek, maar het is compleet onnatuurlijk om een ander aan te spreken op zijn of haar gedrag. We willen namelijk empathisch overkomen, en bij de groep blijven horen", zei ze in een eerder interview op onze site.

'Waar bemoei jij je mee?' 

Volgens Heins zijn we bang om de ander gezichtsverlies toe te brengen door diegene aan te spreken op zijn gedrag, maar zijn we tegelijkertijd bang voor ons eigen hachje. "Als omstanders zouden zeggen 'waar bemoei jij je mee, doe niet zo moeilijk', dan zou dat ook tot gezichtsverlies bij onszelf leiden. Dat willen we bewust of onbewust voorkomen."

Hoe het dan wel moet? Dat lees je in dit artikel:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom we die rommelmakers in het park niet aanspreken: 'Het is tegennatuurlijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore